Schmidt Mária: Zavarná az 1956-os Emlékév lebonyolítását az átláthatóság

Nem adnak lehetőséget a részszerződésekbe, elszámolásokba való betekintésre.

Dr. Schmidt Mária főigazgató azonban jelezte, hogy

...a Kormányhatározatban meghatározott Emlékbizottság állásfoglalása alapján az Emlékév lezárásáig nem adunk lehetőséget a részszerződésekbe, elszámolásokba való betekintésre, mert az zavarná az Emlékév lebonyolítást.

A sárgán kiemelt részt maga a főigazgató asszony húzta alá.

Bárki csatlakozhat a céljainkhoz, az emlékév nem aktuálpolitikáról, pártversenyről, hanem a magyar nemzet hőseiről szól

mondta Dr. Schmidt az origo.hu-nak adott januári interjújában, arra a felvetésre, hogy „Az ellenzék nem valószínű, hogy elfogadja a személyét”. Az Emlékbizottsághoz pályázni lehetett különféle kategóriákba, a nyertesnek ítélt pályázatok nyilvános listája szerint neves és kevésbé neves szervezetek, cégek is kaptak állami pénzt, sőt még önkormányzatok is. Hogy ettől teljesen függetlenül a lebonyolított programok mennyire méltóak a közpénzre, vagy mennyire nem, azt jelen szakaszban nehéz átlátni. Tartalmasnak mutatkozó programokra, illetve a magyarországi pályázati gyakorlatban rossz emlékeket ébresztő konferenciákra és kiadványszerkesztésre is megítéltek nem kis mennyiségű forintot.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak példának okáért egymilliárd összegű forrást biztosít az Emlékbizottság, ebből az összegből a külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézetekben lesz megemlékezés, rendezvény, kiadvány, kiállítás, emlékmű, előadás és filmvetítés is. A KDNP pártalapítványa, a Barankovics István Alapítvány 1,1 millió forintot kapott, hogy kiadványban taglalja a Demokrata Néppárt, tehát a KDNP elődpártjának a korabeli történetét. 68 millió forintot ítéltek meg az egyik legszembetűnőbb eseményre, a VIII. kerületi „Pesti Srácok Emlékparkra”, ahol a leírás szerint szeptember hatodika és október huszonharmadika között olyan kulturális, közösségi színteret hoztak létre, ahol az 56-os események emlékei között az év és a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai elevenednek meg. Az átlátszó.hu konkrétan a nyilvánvaló politikai töltet miatt az Emlékpark ügyének a részleteiről kérdezett, de ugyanazt a feleletet kapták az Emlékbizottságtól, mint mi.

Érdekes mellékszáll

Kapott 16 millió forintot az X Kommunikációs Központ Nonprofit Kft. is egy projektre, hogy bemutassa 1956 roma hőseit plakátokon a fővárosi köztereken és a villamosokon, valamint a média eszközein keresztül. A PR-ügynökség a közelmúltban a Népszínház utcai Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnek tartott úgynevezett workshopot. A Menedék alighanem a tevékenységi köre miatt látható kapcsolatba került több ellenzéki civil szervezettel, de megjelenésében még mindig inkább a szakmaiság dominál, nem az ellenzéki politika.

Hozzá kell tenni, hogy az egyes programok több forrásból is kaphattak támogatást, például az önkormányzat 1000 négyzetméternyi ingyenes területhasználattal, a Horváth Mihály téren segítette a Pesti Srácok Emlékparkot, melynek lebonyolításáért egyébként stílszerűen a Pesti Srácok kiadásáért felelős Gerilla Press Kft. a felelős. A Huth Gergely által irányított cég minisztériumokkal és a Fidesz frakciójával is szokott szerződéseket kötni, a hírportál erős kormánypártisága, erős ellenzékellenisége laikus szemmel is szembetűnő, a cégvezetőt korábban 2019-ig eltiltották cégvezetéstől, a cég végrehajtás alatt állt, utóbbit az önkormányzati ülésen kifogásolta is az LMP a terület odaítélésekor.

Mindettől független maga a Pesti Srácok Emlékpark megvalósulása akár egy kifogásolhatatlan projekt is lehet, az első képek megnyerőek, azonban a részletes elszámolás hiányában egyelőre csak a testközeli megtapasztalásban marad a publiklum részére, mint ellenőrzési eszköz, ahogy a legtöbb program esetében is, amire mindenkit bátorítunk is, hiszen ez akár remek időtöltés is lehet.

(A pozitív és az esetleges negatív tapasztalatokat szívesen elolvassuk, a szerkesztőségre nyugodtan lehet levelet küldeni ezügyben is.)

Schmidt Mária ismételten megerősítette számunkra azt is, hogy a Közalapítvány az Emlékév lezárását követően intézkedni fog az Emlékév során keletkezett közérdekű és közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságra hozása érdekében...