Megvan a Strabag válasza: szerintük bármikor előfordulhat négyszeres árkülönbség

Megvan a Strabag válasza: szerintük bármikor előfordulhat négyszeres árkülönbség

Ahogy azt megírtuk, június közepén egyenesen a Strabag bécsi központjáig ment Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik Baranya megyei önkormányzati képviselője, hogy kiderüljön, miért építenek hazánkban négyszer annyiért autópályát, mint Horvátországban.

Ezt követően megkezdték a kivizsgálást a cégen belül, ugyanis az ellenzéki politikus szerint a legfontosabb kérdés, hogyan lehet szakmailag megindokolni ezt az óriási árkülönbséget.

Magyar autópálya négyszeres áron: megkezdődhet a Strabagban a vizsgálat

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, egészen a Strabag bécsi központjáig ment Schwarcz-Kiefer Patrik, hogy kiderüljön, miért építenek hazánkban négyszer annyiért autópályát, mint Horvátországban. A Jobbik Baranya megyei önkormányzati képviselője mindeddig konkrétan arra várt választ, hogy miért kerül a horvát-magyar határnál épülő M6-os autópálya kilométerenként 4,4 milliárd forintba nálunk, ha hasonló földrajzi viszonyok mellett a horvátoknál már 1,1 milliárdért el lehet végezni egy ugyanekkora szakasz kivitelezését.

Péntek délutáni Facebook-posztjában pedig arról számolt be, hogy lezárult a céggel folytatott levélváltás első felvonása. Így tehát

az ausztriai Strabag szerint minden rendben van, bármikor előfordulhat egy ilyen négyszeres árkülönbség

- kezdte bejegyzésében Schwarcz-Kiefer Patrik, hozzátéve:

Az ausztriai Strabag központ szerint ők szabályszerűen, a megrendelővel kötött szerződés alapján cselekednek. Sőt, megvizsgálták az M6 szerződését, ami alapján a megrendelő dönti el, kinek milyen információt ad. Nekem egy hónapig tartott, hogy megmondják, hogy e-mailben kereshetem őket. Fura, hogy a STRABAG transzparenciát hirdető értékeinek ez megfelel.

A jobbikos politikus emlékeztet arra is, hogy a jelentős árkülönbség kérdésére a vállalat csak a második figyelemfelhívás után válaszolt. Eszerint 

bármi indokolhat ilyen különbséget, a földrajzi viszonyok, a helyi szabályok vagy a bérkülönbségek, esetleg az ÁFA mértéke.

Úgy véli, ez utóbbi már csak azért is vicces indok, mert nettó árakat hasonlítunk össze. 

De hát Bécs messze van, nehéz mindent pontosan tudni 

- értékelte a kapott indoklást az ellenzéki előválasztáson is induló Schwarcz-Kiefer, aki szerint elfogadhatatlan ez az árkülönbség.

Végezetül a politikus azzal zárta mindezt, hogy annyit megígérhet, ennek a történetnek részéről még nincs vége.