Sebastian Kurz a liberálisokkal kötne szövetséget az EP-ben

Hárompárti összefogásra lesz szükség?

Sebastian Kurz Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy első körben az Európai Néppártnak a liberális ALDE-frakcióval kell összefognia az EP-választások után, ha így sincs meg a többség, akkor jöhetnek szóba a szociáldemokraták. Kurz Manfred Weberből is Guy Verhofstadték segítségével csinálna bizottsági elnököt.

Logikus

A Néppárt évtizedeken keresztül a szociáldemokratákkal közösen jelentette az EU-s intézményrendszer legerősebb pólusát. 2014-ben például Jean-Claude Juncker elnökségéhez 376 szavazat kellett az EP-ben, a Néppárt és az S&D 402 voksot tudott biztosítani, bár a luxemburgi politikus végül 422-vel győzött. A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint az EPP és az S&D képviselőinek együtt sem lesz abszolút többsége, mert a szociáldemokraták valószínűleg nagyon gyengén szerepelnek majd, ezért új partnerre lesz szükség.

A liberálisoknál viszont pont jelentős erősödés várható az EP-választásokon, de azért akkora nem, hogy egyedül pótolni tudják az S&D-t a nagykoalícióból, tehát hárompárti szövetségre lehet szükség.

Az adatok jelenleg így néznek ki:

  • az ALDE-nak 68 képviselője van, a következő ciklusban akár 94 is lehet
  • a Néppárt 213-ról 181-re zsugorodhat
  • ez viszont nem elég a többséghez, mert az EP 705 fős

Ez a fajta együttműködés sem lenne példátlan, 2017-ben együtt szavazták meg Antonio Tajanit az Európai Parlament elnökének. Az mindenesetre biztos, hogy Orbán Viktornak rossz hírek ezek, mert Guy Verhofstadt az egyik legnagyobb ellenlábása az európai politikában a magyar miniszterelnöknek.

(Azonnali)