Kurz nekikezdhet a koalíciós tárgyalásoknak

Kurz nekikezdhet a koalíciós tárgyalásoknak

Alexander Van der Bellen osztrák államfő hétfőn kormányalakítási megbízást adott a győztes ÖVP vezetőjének.

Kormányalakítási megbízást adott hétfőn Alexander Van der Bellen osztrák államfő Sebastian Kurznak, a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének – írja az Euronews.

A hírportál arról számolt be, Kurz és Van der Bellen mintegy egy órán át tárgyalt egymással, ami azzal ért véget, hogy az államfő a megbeszélések alapján arra a következtetésre jutott: az ÖVP képes lesz sikeres koalíciós tárgyalásokat követően kormányt alakítani.

Ígéretéhez híven, Sebastian Kurz mindegyik párttal tárgyalásokat folytat majd, parlamenti súlyuknak megfelelően. Stabil többséget két párttal alkothat az ÖVP: a szociáldemokratákkal (SPÖ), akikkel azonban fagyos a viszony, és az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), amellyel éppen az ibizai botrány miatt szakadt meg a koalíció, illetve bomlott fel az előző kormány. Ha az ÖVP a Zöldekkel lép szövetségre, akkor kis parlamenti többséggel kormányozhatnak, egy hárompárti koalíció a liberálisokkal (NEOS) kiegészülve pedig bekorlátozhatja Kurz politikáját, ami mindkét párttól több pontban is eltér.