Semjén: 2018-ban a Jobbik lehet a Fidesz-KDNP kihívója

„Az MSZP tíz százalék alatt áll, és a liberális bevándorlás-politikája miatt a szocialista párt megmaradt szavazóiból még többen át fognak menni a Jobbikhoz. Ennek pedig komoly következményei lesznek az egész magyar politikai paletta vonatkozásában. Az MSZP előidézheti azt a helyzetet, hogy 2018-ban a Jobbik lesz a Fidesz-KDNP kihívója”

 – mondta Semjén az atv.hu-nak.

A miniszterelnök-helyettes úgy véli, „ha erős közbiztonság van, ha a kormány határozottan cselekszik bevándorlás-ügyben, akkor ez megakadályozza, hogy az elbizonytalanodott szavazók átmenjenek a Jobbikhoz”. De azt is elképzelhetőnek tartja „a baloldal önfelszámoló politikája miatt”, hogy egy lengyel típusú helyzet alakuljon ki. (Lengyelországban két úgymond jobboldali erő határozza meg a politikai palettát: a jobboldali-liberális Polgári Platform és a jobboldali-radikális Jog és Igazságosság. - szerk.)

Semjén Zsolt a pártja helyét is meghatározta a jelenlegi kormányoldalon:

„Szellemi értelemben a Fidesz-KDNP azon fundamentumon nyugszik, amelynek lényege, hogy egy nagy gyűjtőpárt és egy világnézeti párt szövetsége.”

Hozzátette: „ha egy politikai oldal elveszíti a szellemi forrásvidékét, akkor előbb-utóbb kiüresedik és szétesik.” A miniszterelnök-helyettes szerint a KDNP „világnézeti pártként” a kereszténységhez kapcsolja a szövetséget, és ebből kiindulva érhet el a Fidesz olyan széles társadalmi rétegeket is, akik nem különösebben kötődnek a kereszténységhez. „De a szellemi forrásvidék nem lehet bizonytalan” – mondta Semjén.