Semjén pereskedni küldi a románul nem tudó vármegyést

„Forduljon nemzetközi bírósági fórumhoz annak érdekében, hogy igazának érvényt szerezzen."

Mint arról portálunk is beszámolt, Szőcs Csongorra, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi alelnökére június közepén vetett ki 500 lejes (kb. 35.000 forint) büntetést a román csendőrség. Szőcs ugyanis nem volt hajlandó románul beszélni az őt igazoltatni akaró román csendőrrel a HVIM Kézdivásárhelyen tartott trianoni megemlékezésén. A 91%-ban magyarlakta székelyföldi városban ugyanis törvény adta joga, hogy magyarul kommunikálhasson.

Szávay István Jobbik-alelnök ezért nemrég írásbeli kérdéssel fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez, amelyben azt tudakolta, hogy elítéli-e a kormány ezt az eljárást és mit kíván tenni a büntetés elengedése, illetve a hasonló, vérlázító esetek jövőbeni megakadályozása érdekében. Semjén válaszában hosszasan sorolja tengelyakasztásait a román féllel. Ezek valóban nehezen férnének bele a Németh Zsolt-féle jószomszédságba és stratégiai partnerségbe, azonban továbbra is fényévnyi távolságra vannak a hamis pollkorrektséget sutba dobni akaró és a tényleges, feszítő problémákat kimondó, azokra valódi megoldást találni akaró nemzetpolitikától.

Így persze nem csoda, hogy Szőcs konkrét problémája a terjedelmes válaszból mindössze két és fél sort tesz ki, melyben Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese csupán annyit ír, hogy az érintett „a kézdivásárhelyi bíróság elutasító döntés esetén forduljon nemzetközi bírósági fórumhoz annak érdekében, hogy igazának érvényt szerezzen.” Vagyis a magyar kormány hallgatni fog e bicskanyitogató jogtalanság kapcsán (is) és nem fog semmit tenni annak érdekében, hogy a jogtalanul kiszabott büntetést a román hatóságok a lehető leghamarabb eltöröljék.

Csíkszeredai munkatársunk nemrég interjút is készített Szőccsel, melyet IDE kattintva olvashatnak el.

Kovács Dávid Attila