Orbán a senki földjének nevezte Ukrajnát, Kijev bekérette a magyar nagykövetet

Orbán a senki földjének nevezte Ukrajnát, Kijev bekérette a magyar nagykövetet

Bekéretik az ukrajnai magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba Orbán Viktor magyar miniszterelnök becsmérlő kijelentései miatt

- közölte Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán.

Orbán Viktor csütörtökön a karmelita kolostorban, a Mathias Corvinus Collegium zárt körű konferenciáján külföldi újságírókat fogadott egy háttérbeszélgetésen. A Blikk által idézett The American Conservative újságírója szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna „a senki földje”, és az oroszok által megtámadott országot Afganisztánhoz hasonlította.

Orbán Viktor állítólag úgy fogalmazott, hogy

már régen elmúlt az az idő, amikor Oroszország képes lett volna meghódítani Ukrajnát, vagy békés úton rendezni a problémát. Ha Oroszország gyors győzelmet arat, mindez talán lehetséges lett volna, de most már reménytelen. Ezért Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez már sikerült is nekik. „Ez most Afganisztán. A senki földje”.

Arra a kérdésre, hogy NATO-csapatok harcolnának az oroszok ellen Ukrajnában, Orbán Viktor igennel felelt.

Igen. Ez ma őrültségnek hangzik, „de ha megnézzük a tendenciát, hogy hogyan jutottunk el idáig, ma már nem zárható ki”. A Nyugat ugyanis háborúban áll Oroszországgal. Ez a valóság

- tette hozzá Orbán Viktor a tudósítás szerint.

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő posztjában azt írta, 

az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok és Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele. Ezzel lényegében a két szomszédos ország közötti további párbeszéd lehetőségével játszadozik

- tette hozzá az ukrán külügyi szóvivő.

Bejegyzését azzal zárta, hogy ezért bekéretik a külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt egy őszinte beszélgetésre. Mint hozzátette, fenntartják a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzanak.

Az American Conservative munkatársa meglehetősen pontatlanul azt is írta tudósíátásban, hogy Orbán Viktor elmondása szerint ha tehetné, akkor kiléptetné Magyarországot az Európai Unióból, de nem teheti, mert az exportunk döntő része uniós kereskedelemből származik. 

Rod Dreher cikkében később úgy pontosított, hogy Orbán Viktor: nem akarja, hogy Magyarország kilépjen az EU-ból! Kontextusba helyezve a mondatot, az volt a véleménye, hogy nehéz Brüsszellel bánni, de Magyarország gazdasági és nemzeti érdeke ezt követeli. Tehát folytatja."

A magyar külügy egyelőre nem reagált a kijevi nagykövet bekéretése ügyében.