A magyar mangalicák különleges védelme zajlik

A magyar mangalicák különleges védelme zajlik

Speciális biztonsági intézkedésekkel óvják a magyar mangalica-állományt az afrikai sertéspestistől – adja hírül az Euronews

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a téma kapcsán elmondta:

A mangalica egy magyar őshonos sertésfajta és összesen 7 ezer koca van belőle. Ha felszámolnának állományokat, vagy beütne egy nagyobb betegség, akkor az végérvényes kihalással járna, ezt nem lehet pótolni külföldről. 

Ilyen jelentősebb betegség az Afrikából érkező sertéspestis, ami hazánkban is felütötte a fejét 2018-ban – ezzel a sertéshús kereskedelmét a teljes összeomlás kockázatával fenyegette. Tóth először azt gondolta, hogy emiatt az általuk megmentett egyedülálló magyar fajta ismét komoly veszélybe kerülhet, ezért

drasztikus állategészségügyi szabályokat vezettek be,

például dupla kerítést húztak, megtiltották a gazdaságok turisztikai célú látogatását, előírták a védőruha viselését, illetve a fertőtlenítést. Hozzátette, hogy már így is 1200 jószág kényszervágására került sor, mert fertőzött vaddisznót találtak a környéken.

A mangalicatenyészetek száma 250-ről 180-ra apadt az utóbbi 3 évben, de a világhírű sertésfajtát sikerült újra megmenteni.