Engedélyezték Magyarországon a kínai vakcinát

Engedélyezték Magyarországon a kínai vakcinát

Megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az Operatív Törzs, ahol elhangzott, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyt adott az új kínai Sinopharm nevű vakcinára, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta ma reggel, hogy beoltatná magát vele.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint ezzel tovább bővült az oltóanyagok sora, ezáltal pedig gyorsabban haladhat az oltás. Az orosz vakcinával kapcsolatban úgy reagált, hogy a bevizsgálás egyelőre még mindig tart, de a jövő hét végéig befejezik a biológiai vizsgálatot, amely során azt tesztelik, hogy a bevitt úgynevezett vektorvírus nem szaporodik-e a szervezetben.

Müller Cecília szerint a háziorvosok többsége már "immunizálva" van. Elmondása alapján eddig komolyabb mellékhatások nem jelentkeztek, de a második oltás erőteljesebb reakciókat válthat ki. 

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy eddig mintegy 170 ezer embert oltottak be. 

A héten az oltócsoportok 1845 intézménybe fognak még kimenni.

Az államtitkár kiemelte, hogy a jövő héten elindul a regisztráció alapú oltás a legidősebbekkel kezdve. Mint mondta, 1800 praxisnak küldenek egy ampulla Moderna-ampullát, amellyel 10 személy oltható be. A háziorvosok döntik el majd, hogy ezt ki kapja és nekik kell ezt leegyeztetni is.

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint a maszkviselései kötelezettség elmulasztása miatt összesen 107 személy ellen intézkedtek a rendőrök. Mindezen felül folyamatosan ellenőrzik, hogy az állampolgárok betartják-e a kijárási tilalmat éjszaka.