Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke meglátogatja az elhíresült érdi házat

Beszélni akar a jogos tulajdonossal és a házfoglalókkal is.

Sneider ismertette a médiában nyilvánosságot kapott történetet, miszerint Érden és Törökbálinton cigány családok költöztek be lakott ingatlanokba. Elmondta, hogy őt is megkereste az egyik károsult, Takács Sándorné, akinek esetét részletesen taglalta korábban az alfahir.hu és az N1TV is.

Mint ismert, a kétgyermekes, elvált asszony házának alsó szintjére egy népes család költözött be. Sneider szavai szerint a házfoglalók mindenféle „papírokat lobogtattak” miszerint az ingatlan felét megvásárolták, lakcímkártyákkal is rendelkeztek, melyeket azonban az okmányiroda utólag érvénytelenített. Az Országgyűlés alelnöke mindezek miatt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek: a jobbikos politikus azt vélelmezi, hogy ennek hatására válthatták le az érdi rendőrkapitányt a hétvégén.

Sneider kitért arra is, hogy vasárnap este bűncselekmény, egészen konkrétan a beszámolók szerint Molotov-koktélos gyújtogatás történt az ingatlan területén, a rendőrség emberölési kísérlet miatt nyomoz. A politikus szavai szerint az érdi házfoglalás nem egyedüli eset, hanem egy általános jelenség állatorvosi lova, az országban számtalan hasonló történetről tudni. Sneider nézete szerint mellesleg eleve nem feltétlenül életszerűen, logikusan, normálisan gondolkodik az, aki egy mások által lakott ingatlanba beköltözik, az eredeti lakók nyilvánvaló akarata ellenére.

Éppen ezért van szükség olyan törvényjavaslatra, amely alapján kártalanítani lehetne azokat, akiket az államapparátus nem tud megvédelmezni, mert az állami szervezetek képtelenek tisztességesen teljesíteni a feladataikat.

– mondta. "Hiszen a károsultaknak az elhúzódó bírósági procedúrák alatt például albérletben kell élniük, az ingatlanjaikat lelakják, az ezalatt az idő alatt kiállított közüzemi számlák rendezése sem átlátható" - húzta alá, továbbá hangsúlyozta az ügyben eljáró hatóságok és a jogászok felelősségét is.

Hozzátette: a problémát megoldó komplex törvényjavaslat-csomag előkészítése során a szintén jobbikos országgyűlési képviselővel, Staudt Gáborral egyeztet majd, aki a hétvégén hasonló témában tartott sajtótájékoztatót. Sneider ezzel együtt bejelentette, hogy a holnapi napon meglátogatja az elhíresült érdi házat, beszélni akar a jogos tulajdonossal és a házfoglalókkal is. Ígérete szerint az egyeztetések eredményeiről beszámol majd a sajtónak is.