Pattanásig feszülő ellentétek a Fidesznél - Sneider szerint ad hoc politizálást folytat a kormány

A miniszterelnök-helyettest a kormánypárti frakcióvezető javítja ki, egy másik esetben pedig a fideszes megmondóember megy szembe.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyan nem tagja a Fidesznek, de lévén a KDNP egy olyan fantompárt, amely a keresztény szavazatok begyűjtésére hivatott valódi keresztény politizálás nélkül, így ettől az apróságtól eltekinthetünk.

Semjén a napokban több olyan nyilatkozatot is tett, amely jelentős viharokat vert föl. Az egyik ilyen - időrendben ugyan későbbi, mégis ezzel érdemes kezdeni - az adókerülő népcsoportok ügye, amellyel a KDNP elnöke sokak értelmezése szerint a magyarországi cigányságra célzott, egészen pontosan így fogalmazva: 

"PC (politikailag korrekt) módon fogalmazva tudnék olyan népcsoportot mondani, pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk" 

Semjén szavait a Fidesz frakcióvezetőjének, Kósa Lajosnak kellett magyaráznia. Kósa - újságírók többszöri kérdésére - elmondta, hogy szerinte Semjén a felsőoktatásban tanulókra, vagy éppen a háztartásbeliekre gondolt. Persze ezek egyike sem népcsoport, de talán mára túlzó elvárás őszinteséget és karakán kiállást várni a kormánypárti politikusoktól.

Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen indulatokat kiváltó megnyilvánulása a miniszterelnök-helyettesnek. Történt ugyanis, hogy egy 2014-ben Svédországba érkezett, majd nyilvánosan megkeresztelkedett nőt a svéd hatóságok vissza akarnak toloncolni az iszlám köztársaságba, az ügyét még a CitizenGo európai civil portál is felkarolta, petíciót indítva annak érdekében, hogy jobb belátásra bírja a svéd kormányt. Semjén a kormány szócsövének számító Magyar Idők hasábjain az eset kapcsán az alábbiakat közölte: 

"Magyarország kész segítséget nyújtani annak az iráni nőnek, akit sajtóhírek szerint a svéd hatóságok haza akarnak toloncolni az iszlám köztársaságba, nem törődve azzal, hogy ott a kereszténység felvétele miatt komoly veszélybe kerülhet az élete."

A reakció ezúttal sem maradt el. Erre a nyilatkozatra Bencsik András, az egykor a pártállami sajtóba lelkesen bedolgozó, jelenleg a Demokrata főszerkesztőjeként a radikalizálódó fideszeseket megszólítani igyekvő fideszes megmondóember rohant ki.

Bencsik szerint az uniós trükkök világát éljük, vezércikke szerint pedig "vigyázzunk ezzel a keresztény dologgal is". A legutóbb Balczó Zoltánt lepatkányozó (erről minden itt) főszerkesztő vezércikke szerint "...amint e lapszámból kiderül, e léleknek még vagy tízezer keresztény rokona van, akik mind sietve megtértek, mikor megtudták, hogy haza kell menniük. "

Az objektivitás érdekében figyelmesen átolvastuk a lapot, abból nem derül ki semmi olyan, hogy "tízezer keresztény rokona van" a svéd (valójában iráni - a szerk.) nőnek. A példa azért is érdekes, mert a közvélemény-kutatások szerint még mindig toronymagasan vezető Fidesz-KDNP pártközösség felé egyre gyakrabban fogalmaznak meg burkolt, olykor nyílt kritikát keresztény gondolkodók. Őket is szeretnék megtartani, ezt szolgálhatta az említett Semjén-nyilatkozat, de a propagandával folyamatosan fanatizált szimpatizánsokat is ki kell szolgálni, amit ezúttal a Bencsik-féle lap tett meg, gyakorlatilag téves, de minimum elhamarkodott lépésnek bélyegezve a miniszterelnök-helyettes szavait.

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok könnyen visszaüthetnek, így a két szék közül a padlóra eshet a Fidesz. A fenti jelenség kapcsán Sneider Tamás a közösségi oldalon tett közzé egy bejegyzést.

Megkeresésünkre mindösszesen annyit mondott, hogy neki nem feladata a fideszes belharcokat kommunikálni. Annyit azonban mégis megjegyzett, hogy "...rendkívül aggasztó, ha Magyarország Kormányának második embere sajtóban megjelent hírekre hivatkozva gyakorlatilag állampolgárságot előlegez meg bárki számára. Ez az ad hoc politizálás egyébiránt nem új, elég az internetadóra gondolni. Előbb a bevezetését akarták, ma már viszont az internet-szabadság élharcosaiként próbálják eladni magukat."

Bencsik András megjegyzésére reagálva Sneider leszögezte: a köpönyegforgató megmondóemberekkel szemben, a kereszténységgel nem kell vigyázni. Ahogy ugyanis Goethe találóan megfogalmazta, ez Európa anyanyelve.

NZ