Sokkolta Amerikát a dallasi rendőrök lemészárlása

Erőszakba torkollott az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetés.

Az első jelentésekkel ellentétben Dallasban nem két, hanem tíz rendőrt lőttek meg, és öten közülük meghaltak. Többen válságos állapotban vannak. Két rendőrt megműtöttek. A rendőrség szerint két férfi nyitott tüzet a rendőrökre.

Tömegtüntetések szerte az államokban

Több amerikai nagyvárosban tömeges tüntetések kezdődtek csütörtök este amiatt, hogy rendőrök lelőttek két afroamerikait; a dallasi tiltakozás idején meglőttek két rendőrt, állapotuk súlyos - jelentette a helyi média.

Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt.    Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben (St.Paul városa mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

Orvlövészek vadásztak a rendőrökre, elfogták öket

A dallasi rendőrség letartóztatta csütörtök éjjel azt a két orvlövészt, akiket az esti békés tüntetésen lelőtt rendőrök meggyilkolásával gyanúsítanak.

"A lakosság már nincs veszélyben" - jelentette helyi idő szerint éjjel negyed kettőkor a Fox televízió riportere, miután őrizetbe vették a két orvlövészt. A rendőrség köröztette a gyanúsítottak fotóit; az egyikük feladta magát, a másikat a rendőrök fogták el. Az első, kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni. A rendőrség az egyik gyanúsított tartózkodási helyéhez közel egy gyanús csomagot is talált, ezt egy tűzszerész egység vizsgálja.