Drasztikusan, 30 százalékkal drágulhat a sör Németországban

Drasztikusan, 30 százalékkal drágulhat a sör Németországban

Robbanásszerűen, akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetségének (Deutscher Brauer-Bund, DBB) szerdán ismertetett becslése szerint.

Holger Eichele, a DBB ügyvezetője a Bild című lapnak az MTI szerint elmondta:

A költségek növekedése "minden elképzelést felülmúl, az árak az egekbe szöknek." 

Ismertette azt is, hogy az áram 250 százalékkal, a sörmaláta 70 százalékkal drágult, a raklapokért pedig 150 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly.

"Ilyet még soha nem láttunk" 

- mondta a szakember a sörkerti szezon nyitására időzített összeállítás szerint, hozzátéve, hogy az "óriási költségnyomás" miatt az év végéig akár 30 százalékkal emelkedhet a sör ára.

A DBB adatai szerint a nagyjából 30 ezer embert foglalkoztató ágazatot eleve erősen megviselte a koronavírus-járvány. A német nemzeti italok között számon tartott sör értékesítése a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben regisztrált 92,2 millió hektoliterről 2021-re 85,3 millió hektoliterre apadt. Az árbevétel 8,347 milliárd euróról (3170 milliárd forint) 7,553 milliárd euróra, az egy főre jutó éves fogyasztás pedig 99,7 literről 91,6 literre csökkent. A járvány előtt országszerte 1552 sörgyár, sörfőzde működött, számuk tavaly 1512 volt.

Végre koccinthatunk az Oktoberfesten, két év után újra megrendezik a sörös népünnepélyt Münchenben

Két év után idén újra megtartják a müncheni Oktoberfestet - jelentette be pénteken Dieter Reiter polgármester. 

A Bild összeállítása alapján egy sor más, alapvetőnek számító élelmiszer ára is jelentősen emelkedhet az idén Németországban. A tej 25 százalékkal drágulhat, a német családokban gyakran asztalra kerülő tésztához használt konzervparadicsom ára pedig az olaszországi alapanyaghiány miatt máris nagymértékben, az év eleje óta 18 százalékkal emelkedett.