Soros a mi pénzünkből lenne nagylelkű

Soros György lecsapott a zsákmányra: Ukrajnát készül eladósítani, de nagyon.

A Nemzetközi Valutaalap tavaly áprilisban ígért Kijevnek egy két évre szóló 17 milliárd dolláros hitelkeretet, de ebből eddig csak 4,6 milliárdot utaltak át, azt is két részletben. Az ukrán kormány az év végéig újabb 2,7 milliárd dollár folyósítására számított, az év első hónajában pedig még 1,4-1,5 milliárd érkezésére számítottak. Ezek az összegek azonban a mai napig nem érkeztek meg, az államkincstár pedig üresen tátong.

Az IMF amúgy a mások pénzével nem fukarkodik, szakértőik szerint a tavaly jóváhagyott hitelen túl további 15 milliárdra lenne szüksége az ukránoknak. Ezt Kijev a Világbanktól és különböző országoktól várja.
 

Értem én, csak leszarom
 

Soros György azonban még ennél is jóval tovább ment. A Financial Timesnak és a New York Review of Booksnak nyilatkozva kifejtette: szerinte nem kevesebb, mint 50 milliárd (!) euróval kellene az ukránok segítségére sietni. Persze a nemzetközi tőzsdespekuláns ezt nem a saját zsebéből fizetné (ehhez még az ő, mintegy 19 milliárd dolláros vagyona se lenne elég), hanem a Nyugattól várná el az önzetlen áldozatkészséget. Szerinte azonban ez nem kidobott pénz volna, úgy kellene rá tekinteni, mint „az uniós országok honvédelmi kiadásainak növelését.” Ebből kiderül az is, hogy Uncle George nem az USA-tól, hanem elsősorban az EU tagjaitól várja, hogy öszedobják e csekélyke összeget.

Az interjúból kiderül: Soros tisztában van azzal, hogy az olajár zuhanás és a szankciók miatt összeomolhat az orosz gazdaság, és komoly csapást jelenthetne az európai bankrendszerre – csak épp magasról tesz rá. Úgy véli, a büntető intézkedéseket fenn kell tartani, sőt, ha áprlisban lejárnak, meg is kell őket hosszabítani.