Hibás fordítás miatt sorosozik a kormány

Hibás fordítás miatt sorosozik a kormány

Az Európai Bíróság kimondta, hogy sérti az uniós jogot a CEU-t Magyarországról elüldöző magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása (lex CEU), így ezen rendelkezéseket meg kell semmisíteni. Az ezt követő napokban ismért sorosozásról szólt a kormányzati kommunikáció, minden történt egy rosszul fordított kifejezés miatt, írja a merce.hu.

Kedd este az Index számolt be arról, miszerint a bírósági döntésre reagálva Soros György közleményben szólította fel az Európai Uniót (EU), indítson próbapert Magyarország ellen, miután az Európai Bíróság mindenben helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásban.

Elbukta a kormány a CEU miatti pert, vissza kell vonnia a törvényeket

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni - mondta ki az Európai Bíróság a hvg szemléje szerint. Ismert, a törvény gyakorlatilag a Soros György által alapított, egyébként az egyik legmagasabb színvonalon működő hazai egyetemre, a Közép-Európai Egyetemre (CEU) lett szabva.

Ezen közleményre szerda este a Hír TV-ben Orbán Viktor reagált is:

A dolog úgy fest, hogy a Magyarországgal szembeni támadások a politikai baloldal támadásai egy olyan ország ellen, ahol a baloldal nincs kormányon. Azért támadnak, hogy előbb-utóbb a baloldal legyen kormányon

– mondta a miniszterelnök.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta: Soros György úgy értékeli, ha egy pert megnyert, akkor indíthat egy másikat is, de egyelőre az uniós jogban ismeretlen a próbaper fogalma.

Soros György azonban valójában a Bíróság lex CEU-döntésével kapcsolatban nem beszélt a magyar kormány elleni próbaperről.

Az eredeti, angol nyelvű sajtónyilatkozatban azt közölte csupán: az EU éppen most vitatja meg, hogyan tudná az uniós források elköltését jogállami kritériumokhoz kötni,

Magyarországot pedig a folyamatban precedenst teremtő tesztesetként, tesztalanyként (test case) kezelni.

Soros tehát azt szorgalmazta, az uniós forrásokat kössék jogállamisági kritériumokhoz, s Magyarországgal szemben, mint tesztalannyal szemben, alkalmazzák elsőként.