Az Soros György-féle áfium ellen való orvosság

Ha lenne végre talán egy felelős kormányunk.

Soros Györggyel először az általános iskola alsó tagozatában kerültem kapcsolatba. A tízóraihoz mindig kaptunk egy kétdecis kakaót, és a tanító néni azt mondta, hogy ez a Soros alapítványtól van. Nekem lövésem sem volt, mi az az alapítvány (irodalmi ismereteim kimerültek pár mesekönyvben, Asimov akkor még az ismeretlen távoli jövő ködébe veszett), sőt a "Soros" az én szótáramban szigorúan kisbetűvel szerepelt, gondoltam biztosan ez a soron következő alapítvány, bármi legyen is az. Ne felejtsük el, kommunizmus volt, én meg nyolc éves. Nekem csak az számított, hogy a konyhás néni menetrendszerűen hozta az ellátmányt, én meg úgy voltam, mint Winston az 1984-ben: szerettem a Soros alapítványt.

A mai kisiskolások máshogy gondolkodnak. A Fidesz jó alaposan megtanította nekik, hogy Soros György az Antikrisztus, minden bajok okozója, miatta törik ki az autók féltengelye a kátyúban és a narancsos anyukák vele ijesztgetik a gyereket, ha nem akarja megenni a spenótot. Mondjuk ezt az utolsót megértem: szerintem én is becsokiznék ha hajnal kettőkor felriadok és Gyuri bácsi próbálna kék színű CEU-s pólóban felkapaszkodni az ágy végében. Ennél jobban csak Samarától (tudják, a kislány a Körből) ijednék meg. Esetleg Tállai Andrástól. Bár azt erősen kétlem, hogy ő bárhova is fel bírna mászni, inkább egy kis disznótoros és pár babgulyással töltött bogrács társaságában csapkodna a szőnyegen mint valami retardált fóka, ami inkább vicces lenne, úgyhogy a félelem-faktor erősen csökkenne. Biztos, ami tuti, szerintem ma éjjelre égve hagyom a villanyt.

Na mindegy, szóval Soros György. Az átlagemberek nagy részének halvány fogalma sincs arról, ki is ez az ember. Aki viszont otthonosan mozog a politika és a gazdaság berkeiben, esetleg utánaolvasott, ha már az utóbbi időben annyit hallja a nevét (nem sokan vették a fáradtságot), az tudja, hogy valóban nem egy szimpatikus ember. Rengeteg pénze van, mindenféle tisztességtelen üzleti ügyben vesz részt, és Magyarország nem a szíve csücske. Emellett a nagypolitikában is tevékenyen részt vesz, nagy összegekkel támogat kormányokat vagy épp kormányellenes erőket, sőt ismertek a migrációval kapcsolatos tevékenységei is. Itthon is elég sok mindenben benne van a keze. Ez mind igaz. De vizsgáljuk ezt az egészet egy másik szemszögből.

Az emberi természet olyan, hogy valakit utálni kell. Ez van, ilyen a beállítottságunk, így alakult ki az evolúció során. Az emberi természet sajátja az is, hogy valamitől mindig fél. Ez is evolúció, a legzsigeribb védekezési mechanizmus. A világtörténelemben eddig mindig minden vezető hatalom felismerte, hogy az átlagpolgárt így lehet legegyszerűbben és leghatásosabban kordában tartani: adni kell neki valamit/valakit, akit nem ismer, de valami fogalma azért van róla, bele kell sulykolni, hogy félni kell tőle, következésképp utálni fogja. Ez több szempontból is igen jövedelmező: van egy jelentős összetartó ereje, hisz semmi sem kovácsolja jobban össze az embereket mint a közös gyűlölet, valamint igen hatásos figyelemelterelő eszköz. A Fidesz is jó ideje felismerte ezt, évek óta gyakorlatilag kizárólag ez a módszer tartja őket hatalmon.

Ezelőtt a migránsok voltak porondon. Létező és igen súlyos probléma, de ebben a pillanatban közvetlenül nem érezteti a hatását Magyarországon. Persze nagyon komolyan foglalkozni kell a kérdéssel, a hosszú távú következményei beláthatatlanok és rettentőek lehetnek, távol álljon tőlem hogy elbagatellizáljam a dolgot, viszont jelenleg nincsenek az országban sátortáborok, a kerítés áll és nagyjából védik a határokat (mondjuk ez jórészt a Jobbiknak és Toroczkai Lászlónak köszönhető, nélkülük ki tudja mi lett volna, és fordítva: mi lett volna, ha a kormány hallgat rájuk és már egy évvel hamarabb megépült volna a határzár, valamint lenne önálló határőrségünk...de ez egy másik történet). Szóval ezzel már nem lehet riogatni a jónépet, keresni kellett valakit, aki elég távol van, az embereknek csak valami homályos elképzelésük van arról, ki is ő, de elég befolyása és elég sok viselt dolga van ahhoz, hogy démonizálni lehessen.

Egyszerű a képlet: Magyarországnak van egy felelős kormánya (a "felelős" szón sokáig gondolkoztam, le merjem-e írni), a Fidesz-KDNP pártszövetség. A belőlük álló testületeknek a feladata meghatározni az ország gazdasági intézkedéseit, pénzügyeit, bel- és külpolitikáját, stb. Jelenleg ez nálunk rosszul működik, amit minden létező tanulmány, statisztika és kimutatás alátámaszt, a KSH-tól kezdve az Eurostaton át az ENSZ jelentésekig: önálló gazdasági fejlődés nincs (állítsuk meg Brüsszelt, kivéve a pénzét), egyre kevesebbet költünk oktatásra és egészségügyre, ellenben teljesen fölösleges beruházásokra mennek el irdatlan összegek, a korrupció sosem látott magasságokban van, az adó- és támogatási rendszer elhibázott, az elvándorlás nő, a népesség csökken, a szomszédos országok lehagytak minket. És mindez Soros György miatt. Aha. Szögezzük le: nem tartom Soros Györgyöt jó embernek semmilyen kontextusban, nem értek egyet sem a módszereivel sem a világnézetével...de hogy mindez egyszemélyben az ő sara lenne?

Két lehetőség van: vagy ez nem igaz, és mindez a kormány hibája, ami önmagában is szörnyű, vagy igaz, és az lenne a nagyobb baj, mert ez azt jelentené, hogy egyetlen ember képes az egész országot Fideszestől, Orbánostól, Matolcsystól, mindenestől sakkban tartani, és mindenki azt teszi, amit ez a 87 éves Amerikában élő ember akar. És a magyar kormány ez ellen semmit sem képes tenni. Bármily hihetetlen, azért ha nem is pont így és ennyire, de valamilyen szinten van valóságalapja: Orbán Viktor, Kövér László, Szájer József, Németh Zsolt, Stumpf István, Kovács Zoltán, Kumin Ferenc, Orbán Gábor, Jeszenszky Géza, Chikán Attila, Schmidt Mária, Grúber Károly, Cséfalvay Zoltán, Hörcsik Richárd, Bába István, Illés Zoltán. Ők mind-mind Soros-féle pénzből tanultak külföldi egyetemeken, valamint maga a párt is igencsak jelentős támogatást kapott. És most ők mondják: Soros így, Soros úgy, azért rossz ez meg az merthogy Soros - azaz már nem csak a migránsoktól, de egyetlen egy embertől sem képesek megvédeni az állampolgárokat.

És akkor jöjjön az orvosság: bármelyik is az igazság, a Fidesz felelőssége, hisz elviekben ők vannak hatalmon. Vajon mi lenne, ha jönne egy másik csapat, aki eltörölné ezt a velejéig romlott rendszert, és az országot végre-valahára egy stabil növekvő pályára állítaná? Akik ténylegesen megvédenék az országot minden külső és belső negatív hatástól? Akik nem az elmúlt idők rendszereinek kiszolgálói voltak, akik nem függnek mindenféle amerikai üzletemberektől? Érdekes gondolat...jövő tavasszal megtudjuk.

Szathmáry-Király Gábor