Sóskúton nyílik meg az Alsózsolcáról elűzött akkufeldolozó üzem

Sóskúton nyílik meg az Alsózsolcáról elűzött akkufeldolozó üzem

Miután az Alsózsolcára tervezett, évi tízezer tonna kapacitású, 60 000 négyzetméteres akku-feldolgozó üzem tervét a helyiek elgáncsolták, az Andrada csoport Sóskútra viszi üzemét, ami februárban meg is kezdi a működését.

13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására a szlovén Andrada csoport – közölte a társaság a hvg.hu megkeresésére.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a részben szlovén magánemberek tulajdonban lévő Andrada Group Magyarország Kft. terve először az volt, hogy a kicsit több mint 5500 lelkes Alsózsolcán létesít egy évi tízezer tonna kapacitású, 60.000 négyzetméteres üzemet, ahol a Magyarországon lítiumion akkumulátorokat előállító gyárak selejt akkumulátorblokkjait gyűjtötték volna össze. A terv azonban olyan ellenállás váltott ki, hogy mint megírtuk, majdnem megruházták az akkufeldolgozó képviselőit az alsózsolcai lakossági fórumon, ahol végül biztonsági embereknek kellett kimenteni őket, miután a megjelent helyiek határozott elégedetlenségüknek adtak hangot a településükre tervezett veszélyes üzemmel kapcsolatban.

A vállalat friss közlése szerint Sóskúton összesen 160 munkahelyet tervez létrehozni a projekttel. Peter Tibaut, az Andrada ügyvezetője és társtulajdonosa a lapnak azt írta, kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el, a sikeres felfutást követő második lépésben pedig teljes energiatároló rendszereket is feldolgoznak majd.

„Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk” – tették hozzá.

Az üzem a szükséges engedélyek megszerzése után február végén kezdi meg működését.

Tájékoztatásuk szerint ezt követően újabb magyarországi és európai helyszínek következnek – írja a hvg.hu.

(Címlapkép: SK On Hungary/Facebook)