Spanyolország hivatalosan elismerte a független palesztin államot

Spanyolország hivatalosan elismerte a független palesztin államot

Az önálló ország státusának sorsáról ma döntött a spanyol kormány, ezzel csatlakozva több másik országhoz. A spanyol külügyér szerint beszéd és vágyakozás helyett itt az idő valóra váltani a békét. Később Írország is közölte, szuverén államként ismerte el Palesztinát.

Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot a kormány keddi ülésén elfogadott döntésével Madridban - írja az MTI.

"A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül"

- fogalmazott a spanyol külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

José Manuel Albares elmondta: a régióban évtizedek óta tart az erőszak, az Egyesült Nemzetek Szövetsége 76 évvel ezelőtt tett először kísérletet a béke megteremtésére. "Nem várhatunk tovább" - jelentette ki, hozzátéve, hogy

beszéd és vágyakozás helyett itt az idő valóra váltani a békét.

A tárcavezető hangsúlyozta: az egész nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése a kétállami megoldáson alapul.

"Izrael és Palesztina békében és biztonságban együtt élve, nincs más alternatíva"

- szögezte le Albares.

Mint mondta, Spanyolországgal, Norvégiával és Írországgal ezen a napon 146-ra nőtt azon országok száma, amelyek elismerik a palesztin államot. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan még többen csatlakoznak majd a nemzetközi közösség ezen "széles többségéhez".

A palesztin nép saját állama mellett Izrael helyét és létezését is el kell ismerni

A külügyér felidézte: a Hamász október 7-i támadása óta 1200 izraeli és több mint 35 000 palesztin vesztette életét. Több mint száz túsz van palesztin fogságban, és több százezren élnek megfosztva élelemtől víztől, orvosságtól, féltve az életüket.

"Nem tolerálhatunk több erőszakot és több ártatlan áldozatot"

- érvelt a spanyol politikus.

A külügyminiszter kitért arra, hogy Spanyolország 1986-ban ismerte el Izraelt, a két országot azóta is szoros barátság és együttműködés fűzi össze, amelyet "továbbra is folytatni szeretnének".

Albares szavai szerint amellett, hogy a palesztin népnek saját állama kell, hogy legyen, Izrael helyét és létezését is el kell ismerniük mindazoknak, akik még nem tették meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: az ír és norvég külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy "koordinált, higgadt, határozott" választ adnak azokra a vádakra és támadásokra, amelyek izraeli kollégájuktól érik országaikat, amióta bejelentették szándékukat a palesztin állam elismerésére. "Senki nem félemlít meg bennünket" - fűzte hozzá.

José Manuel Albares beszámolt arról is, hogy a Spanyolország által javasolt nemzetközi békekonferenciát már több mint 80 ország támogatja az Európai Unióval, az Arab Ligával és az Iszlám Konferencia Szervezetével együtt.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban úgy látja, Írország, Norvégia és Spanyolország lépése nem hoz békét, és nem akadályozza meg őket abban, hogy legyőzzék a Hamászt, sőt, szerinte Palesztina európai elismerése a terror jutalmazása.

Írország is elismerte a palesztin államot

Később az ír kormány is közleményben tudatta, hogy hivatalosan elismerte a palesztin államot. A kormány az elismerést kedd reggeli ülésén hagyta jóvá.

"A kormány Palesztinát szuverén és független államként ismeri el, és beleegyezett, hogy teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesít Dublin és Rámalláh között"

- olvasható a közleményben.

A dokumentum szerint Írország nagykövetet akkreditál a palesztin államhoz és nagykövetséget nyit Rámalláhban. Simor Harris ír miniszterelnök szerint a döntés célja, hogy életben tartsa a béke reményét.

"Ez arról szól, hogy hitünk szerint a kétállami megoldás az egyetlen lehetőség Izrael és Palesztina számára, hogy békében és biztonságban éljenek egymás mellett" - szögezte le a kormányfő a közleményben.

"Ismételten felszólítom Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hallgasson a világra, és állítsa le a humanitárius katasztrófát, amelynek a szemtanúi vagyunk Gázában"

- hangoztatta Harris.

(Címlapkép: José Manuel Albares spanyol külügyminiszter a NATO madridi csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik az Ifema kongresszusi és kiállítási központba 2022. június 30-án. MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo)