Elhagyja Oroszországot a spanyol közszolgálati média, nem akarnak börtönbe jutni

Elhagyja Oroszországot a spanyol közszolgálati média, nem akarnak börtönbe jutni

Ideiglenesen felfüggeszti tájékoztatási tevékenységét Oroszországból a spanyol EFE hírügynökség, valamint a közszolgálati televízió és rádió (RTVE) is - közölte a két sajtóorgánum szombaton.

A döntést azzal az Oroszországban elfogadott új törvénnyel indokolták, amelynek alapján akár 15 éves szabadságvesztéssel büntethetőt azok, akik a hatóságok megállapítása szerint  "hamis információkat" terjesztenek az orosz haderő tevékenységéről.

"Az EFE hírügynökség mélységesen sajnálja ezt a nagyon súlyos támadást a szólásszabadság ellen; egy nyilvánvaló kísérlet a Kreml részéről, hogy eltitkolja az igazságot a közvélemény elől"

- fogalmazott közleményében Gabriela Canas, az EFE elnöke.

Emlékeztetett: a spanyol hírügynökség moszkvai irodájának 1970-es megnyitása óta most először kénytelenek felfüggeszteni akkreditált újságíróik tevékenységét az orosz fővárosban.

A spanyol közszolgálati sajtóorgánumok oroszországi munkájuk szüneteltetésével csatlakoznak brit, olasz, német, amerikai és kanadai médiavállalatok hasonló döntéséhez.

Az Ukrajna ellen indított orosz katonai akciók miatt szombaton bejelentette üzleteinek átmeneti bezárását a két legnagyobb spanyol ruhaipari nagyvállalat, az Inditex és Tendam.

Az Inditex, amelyhez olyan világmárkák tartoznak mint például a Bershka, a Zara, a Stradivarius vagy a Massimo Dutti, 502 üzletének működését állítja le az online értékesítés mellett. A cég összesen kilencezer embert foglalkoztat Oroszországban.

A Tendam csoport tulajdonában van egyebek mellett a Springfield és a Women'secret márka. 50 bezárásra kerülő üzletében mintegy négyszázan dolgoznak.

(MTI)