Sportolói és szurkolói zarándoklat lesz Szentkúton

Ennek kapcsán kérdeztük a zarándokhely kegyhelyvezetőjét, Fr. Kálmán Peregrint. Interjú.

Sportolói és szurkolói zarándoklatot hirdettek Szentkútra, honnan jött ez az ötlet? A labdarúgó Európa-bajnokság hatására szervezik meg?

Idén év elején magyarországi zarándokok jártak a lengyelországi Częstochowában, a lengyel nemzeti kegyhelyen, ahol ennek már nagy hagyománya van. Ezután kerestek meg bennünket azzal, hogy esetleg Magyarországon is próbáljunk megvalósítani egy ilyen zarándoklatot, tehát a kiindulópont az az élmény és tapasztalat volt, amit a zarándokok Lengyelországban szereztek.

Miért pont Szent László ünnepére időzítették a szurkolói zarándoklatot?

Szent Lászlót a magyar legendairodalom úgy mutatja be, mint a hit bajnokát, hősét és atlétáját, ez pedig visszautal Szent Pálra, aki a keresztény életet a sportolókhoz hasonlítja. Ahogy a sportolók alárendelnek mindent a végső győzelemnek, úgy a keresztény embernek is alá kell rendelnie mindent ennek.

A zarándoklat plakátján külön vették a sportolókat a szurkolóktól, kiket várnak, lehet-e tudni neveket?

Ez még a napokban is alakulóban van, de mivel az Európa-bajnokság most mindent felülír, így jobbára a kenuzás képviselői lesznek jelen. Valószínűleg ez a zarándoklat egy kiindulási pont lesz, amiben azt tűztük ki célul, hogy akár az idősebb nemzedékek tagjai is meglássák, a szurkolók is valami jóért tevékenykednek, és ne csupán úgy tekintsenek az egész történetre, ahogy olykor-olykor a tévéből látják.


 

Tehát minden korosztálynak és társadalmi csoportnak közösen ajánlják a zarándoklatot.

Igen, hiszen a zarándokhelynek mindig fontos feladata volt, hogy a különböző népeket, kultúrákat és társadalmi rétegeket összekapcsolja, harmóniára vezesse.

Honnan, és mennyi zarándokot várnak?

Még nem tudunk minden részletet biztosan, de azt elmondhatom, hogy Nógrád megye különböző pontjairól fognak lovasok érkezni. Körülbelül 500 és 1000 ember között szokott összejönni vasárnaponként a hívőközösség, valószínűleg most is ekörül fog alakulni a létszám, amit még kiegészítenek a sportolók, szurkolók és lovasok is.

Milyen zarándoklatokat terveznek még idén?

Július 3-án az együtt járókat, jegyeseket, fiatal házasokat várjuk, illetve azokat a családokat, ahol a gyermekáldás nem adatott meg. Számukra külön olyan programokat szervezünk, ami az élethelyzetük alakításában segíti őket. Aztán július 24-én a Szent Anna búcsúban a nagyszülőket várjuk az unokáikkal, őket külön áldásban is részesítjük. Augusztus 13-án, szombaton a nemzeti kegyhellyé nyilvánításnak lesz a tizedik évfordulója, akkor a Szent Jobb érkezik kegyhelyünkre, ezt a szentmisét majd Erdő Péter bíboros mutatja be. Később, szeptember első vasárnapján Apor Vilmos püspök és Batthyányi-Strattmann László ereklyéit fogják elhelyezni, október második vasárnapján pedig Piero Marini érsek, II. János Pál pápa egyik legközvetlenebb munkatársa fogja a szentmisét bemutatni.

A teljes búcsúrendet ide kattintva olvashatják el, a szurkolói zarándoklatról további információkat pedig itt találhatnak.