Statisztika: Rosszabbul élünk, mint a románok, már csak a bolgárok vannak tőlünk lemaradva

Statisztika: Rosszabbul élünk, mint a románok, már csak a bolgárok vannak tőlünk lemaradva

A magyar háztartások átlagosan a második legszegényebbek az Európai Unióban. Csak a bolgárok fogyasztása marad el a miénktől, de a románok messze előznek minket.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyarok fogyasztása az uniós átlag 72 százalékát teszi ki, ami a második legrosszabb adat az EU-ban. A szlovákok minimálisan jobban állnak nálunk a maguk 73 százalékával, de nem csak a 118 százalékon álló Ausztria, hanem a 88 százalékot hozó Románia is elérhetetlennek látszó messzeségben van.

Magyarországon évek óta nincs érdemi életszínvonal emelkedés – derül ki az adatokból is.

2021 hazánkban még csak az akkori uniós átlag 70 százaléka volt az átlagfogyasztás, tehát egy év alatt mindössze két százalékot javult ez az adat. Ha a tendencia így folytatódna, akkor is csak 8 év múlva érnénk utol Romániát, az EU-s átlagot pedig 14 év múlva. Azonban, ha más országokban fejlődés tapasztalható, nálunk viszont visszaesés van, akkor még az évenkénti két százalékot sem remélhetjük.

Fontos figyelembe venni, hogy ez a szám az átlagfogyasztást mutatja: nagy a szórás a magyar szegények és a gazdagok között.

Szlovákia a következő a sorban, náluk az EU-s átlag 73 százaléka a fogyasztás. Szakértők körében azonban évek óta vitatott téma a szlovák adat, ugyanis más mutatók szerint a szlovák életszínvonal nem csak ennyivel jobb, mint a magyar.

Románia ugyan minden más régiós szomszédunkat is megelőzte, azonban a többiek azért jobban állnak. Horvátország 75, Csehország 83, Lengyelország pedig 85 százalékon áll.

A jelenlegi bérszínvonal mellett nem csoda, hogy a magyarok nem mernek úgy vásárolni, mint a nálunk szerencsésebb nyugati és keleti szomszédaink.

(Címlapkép: Alfahír)