Balatoni kerékpárút: "Ha az embernek tömés van a fogában, az hamar kieshet"

Elképesztő lehetőségeket rejt a balatoni kerékpáros turizmus, a kormány viszont láthatóan nem érti, hogy ha nem áldoz rá, akkor a térség lemarad, vagyis végső soron a turista is elmarad.

Balatonlelle, enyhén felhős, kellemes meleg. Vasárnap lévén rengeteg a biciklis, főként családok kerülgetik a tábla szerint kerékpárúton sétáló gyalogosokat, parkoló autókat vagy a strandra igyekvőket. A konfliktus kódolva van, mégis évek óta csak a papíron jól mutató tervekből lett egyre több.

BAlatoni bringakör

Pedig igény volna rá, hiszen a Balaton körüli bicikliút évről évre egyre több embert vonz, ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése - fogalmazzunk kissé eufemisztikusan - nem követte az egyre növekvő igényeket.

Már ahol van infrastruktúra, ugyanis a déli part jelentős részén egyszerűen az utakon, vagy a járdákon jelölték ki a kerékpárutat. A lelkesedés itt véget is ért, a táblák kihelyezése után maradt minden a régiben: kátyús, töredezett, gazzal benőtt utakon szlalomozik mindenki, gyalogos, biciklis, autós, turista és helyi.

Erre világít rá Steinmetz Ádám is, aki Somogy megyei jobbikosokkal együtt kerékpáron mutatja be, hogy a választások közeledtével menetrend szerint beígért fejlesztésekből pontosan mi is valósult meg.

"A sportolás mellett az a célunk, hogy ellenőrizzük a Fidesz-kormány korábbi ígéretét, miszerint a balatoni bringakör útvonalát mindenhol három méter szélességűre bővítik"

- mondta. Steinmetz felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány több mint két évvel ezelőtt megígérte, hogy 2019-re megépítik a rendkívül fontos Budapest-Balaton kerékpárutat, ehhez képest még el sem kezdték.

2017-ben mi is lelkes cikket írtunk arról, hogy hamarosan egészen a Balatonig tekerhetünk, nem így lett.

Mint ismert, a jelenlegi tervek szerint ősszel kezdődik az építkezés, miután nagy nehezen megszülték a végleges nyomvonalat: a kerékpárút Etyek felé kerül, ami bár valóban szebb, mégiscsak egy jelentős és nehéz kitérőt jelent a jóval könnyebb és rövidebb 7-es főúthoz közelebb eső szakaszhoz képest.

Steinmetz Ádám

"A biciklis társadalom tagjaitól számos panasz érkezett, így többek összetöredezett útburkolatról, hiányzó felfestésről, hiányos táblákról, veszélyes, behajló növényzetről, gépjármű és gyalogos közlekedésről kaptunk jelzéseket" - mondta az országgyűlési képviselő Balatonlellén, mielőtt elindultak volna Balatonszentgyörgy irányába.

A kerékpárhálózat hiányosságai mellett Steinmetz és tagtársai a bicikliút környékén szemetet is szedtek, elmondásuk szerint azért, hogy rávilágítsanak a környezet gondozatlanságára, illetve arra, hogy minél kevesebb ember szemeteljen.

Három méter széles kerékpárút helyett kátyúk

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke idén áprilisban úgy nyilatkozott, hogy 2020 szeptemberére készülhet el a balatoni kerékpáros túraútvonal szolgáltatói háttere, mintegy egymilliárd forintból.

Ez a fejlesztés azonban nem érinti az útépítést, inkább a kerékpáros turistáknak a biztonságérzetéhez, komfortérzetéhez, tájékozódásához szükséges fejlesztéseket tartalmaz.

Utóbbira pedig nagy szükség van. Steinmetz Ádám már Balatonmáriafürdőn arról beszélt, hogy

"Erősen ajánlott az okostelefon használata a kirándulás, biciklizés során, mert nagyon könnyen el lehet tévedni. Az aszfalt minősége katasztrofális, volt olyan rész, ahol ha az embernek tömés van a fogában, az bizony hamar kieshet"

- mondta. Mint kiderült, az egyik jobbikos tagtársa defektet is kapott a kiváló minőségű úton.

Steinmetz Ádám

Hozzátette: Magyarország legnépszerűbb kerékpárútjáról van szó, sőt, a biciklis turisták száma évről évre emelkedik, éppen ezért fontos, hogy kibővítsék és az ország minden tájáról elérhetővé tegyék biciklivel a tavat. A képviselő szerint emellett prioritásként kellene kezelni a Balaton és a főváros közötti kerékpárút, a Kis-Balaton bringakör megépítését, illetve a tó környéki települések kerékpáros kapcsolatainak javítását is.

Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu