Stoltenberg szerint Putyin "örökre elvesztette Ukrajnát"

Stoltenberg szerint Putyin "örökre elvesztette Ukrajnát"

A NATO főtitkára úgy tartja, Oroszország az óriási katonai erőfeszítések dacára is nagy stratégiai vereséget szenved, mert Ukrajna végül eléri a NATO-tagságot.

Oroszország a háború következtében "örökre elvesztette Ukrajnát", és a tavaly február óta tartó hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni háborús céljait - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a dpa hírügynökségnek karácsony előtt adott interjújában.

A főtitkár hozzáfűzte: az orosz katonai inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát megakadályozza a közeledésben a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

"Ukrajna azonban most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha"

- fogalmazott Stoltenberg, megjegyezve, hogy ez "nagy stratégiai vereség Oroszország számára".

"Putyin elnök örökre elvesztette Ukrajnát"

- hangsúlyozta Stoltenberg arra utalva, hogy Oroszország évtizedekig befolyási övezetébe tartozóként tekintett Ukrajnára.

A volt norvég miniszterelnök az interjúban arról is beszélt:

biztos benne, hogy Ukrajna végül eléri célját, és csatlakozik majd a NATO-hoz.

Stoltenberg arra is rámutatott, hogy Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborúért. A Putyin irányította országnak több száz repülőgép és harckocsik ezrei mellett mintegy 300 ezer fős vesztesége van - sorolta. "A gazdaságuk gyengébb. Politikailag elszigeteltebbekké váltak" - fűzte hozzá.

A NATO-főtitkár ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem lehet az orosz-ukrán háború gyors befejezésével számolni, mint mondta: nincs jele, hogy Putyin változtatna az irányvonalán, még a márciusban várható újraválasztása után sem.

Ukrajna közben "demonstrálta, hogy képes megvédeni magát, és képes visszavágni, különösen, ha fegyvereket kap Németországtól és számos más NATO-szövetségestől" - szögezte le Stoltenberg az interjúban.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. november 27-én. MTI/EPA/Olivier Matthys)