Terrorfenyegetettség szempontjából biztonságos hazánk, jöhet a terrormegelőzési törvényjavaslat

Terrorfenyegetettség szempontjából biztonságos hazánk, jöhet a terrormegelőzési törvényjavaslat

Ellenzéki és kormánypárti politikusok egyetértésével hallgatták meg az illetékes szolgálatokat arról, hogy milyen pontos információik vannak a bécsi terrortámadással kapcsolatban, milyen esetleges magyar szálai vannak a támadásnak, illetve hogy Magyarországon változott-e az utóbbi hetekben, vagy az utóbbi napokban a terrorfenyegetettség – hangzott el a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését követően tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Bécsi terrortámadás: rendkívüli ülést tart a Nemzetbiztonsági Bizottság

Minket is nagyon megrendített a bécsi terrortámadás. Rendkívül aggasztó, hogy Párizs és Nizza után most nagyon közel került Magyarországhoz a terror. Ugyanakkor ez most feladat elé állít bennünket. Reggel óta egyeztetek a Nemzetbiztonsági bizottság tagjaival és ennek eredményeképpen csütörtökön délben kormánypárti és ellenzéki tagok jelen lesznek a testület ülésén - közölte az Alfahírnek nyilatkozó Stummer János, a testület jobbikos elnöke.

A testület jobbikos elnöke, Stummer János elégedetten nyilatkozott arról, hogy a zártülésen jelen voltak az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Terrorelhárítási Központ munkatársai és igazgatói, s nemcsak azért, mert a magyar határtól 2 órányi autóútra történt egy terrorakció, hanem azért is, mert

„az osztrák hatóságok olyan anomáliát fedezhettek fel az utóbbi hetekben, ami cselekvésre sarkalhatta őket”.

A politikus ezeken kívül arra is figyelmeztetett, hogy az elkövető Szlovákiában keresett magának fegyvert és lőszert.

A bizottság elnöke elmondta, arra kérték az illetékes szolgálatok vezetőit, hogy fokozott figyelemmel legyenek a következő napokban is arra, hogy Magyarországon ilyen cselekmény ne fordulhasson elő.

Új törvény

A rendelkezésemre álló információk alapján, illetve kiindulva abból, ami az elmúlt időszakban Nyugat-Európában történt,

a Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként benyújtom az úgynevezett terrormegelőzési törvényjavaslatot

– közölte továbbá Stummer János.

„Tiltsuk be Magyarországon a vallási gyűlölet szítására alkalmas karikatúrák készítését, terjesztését, világossá kell tennie a magyar Országgyűlésnek, hogy egy biztonságos demokráciában nem megengedhető az, hogy akár muszlim, akár keresztény, akár más vallás jelképeit bárki gúny tárgyává tegye, és ezt a gúnyos rajzot, karikatúrát terjessze”

– fogalmazta meg a jobbikos politikus a javaslat célját.

Meg kell előzni, hogy Magyarország terroristák célpontjává válhasson,

ezért kell törvény eszközeivel megakadályozni a gúnyrajzok terjesztését, ás ugyanúgy meg kell tiltanunk bármely más vallási felekezet, így a keresztény vallás megsértését is – tette még hozzá Stummer János.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke rövid tájékoztatójában részleteket nem közölt, de azt mindenképpen fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szakszolgálatoktól részletes tájékoztatást kaptak általában és a konkrét ügyben is. Azt mondhatjuk az ülésen tapasztaltak alapján is, hogy a magyar szolgálatok felkészült, alapos munkát végeznek, és mindent megtesznek a magyar emberek biztonsága érdekében – húzta alá a kormánypárti politikus.

Biztonságos

Magyarország terrorfenyegetettség szempontjából biztonságos országnak tekinthető, és ahogy alelnök is elmondta, a magamrészéről megnyugtatónak találtam a válaszokat – válaszolta Stummer János arra az újságírói kérdésre, hogy a szolgálatok beszámolói alapján nőtt-e a terrorfenyegetettség hazánkban.  Arra a kérdésünkre is nemmel válaszolt, hogy a szolgálatok kértek volna-e szigorítást a törvényhozástól, tekintettel akár a héten bevezetett különleges jogrendre.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a terrormegelőzési törvényjavaslatáról történt-e már előzetes egyeztetés a parlamenti frakciókkal. Stummer János elmondta, a Jobbik részéről biztosan megvan a politikai támogatottság, ugyanakkor úgy gondolja, ez egy olyan kérdés, ami nem pártpolitikai kérdés. Szoros kapcsolat van a terrorcselekmények és a vallási gúnyrajzok között, és mivel egy közös nemzeti minimumnak nevezete, hogy mindent meg kell tenni a magyar emberek biztonsága érdekében, bízik abban, hogy a terrormegelőzési törvényjavaslat támogatása nem lesz a pártpolitika terepe.