Erdogan miatt megnőhet a nyomás a magyar határon

Erdogan miatt megnőhet a nyomás a magyar határon

A koronavírusról és az illegális migrációs helyzetről is tájékozódott szerdai zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága - közölte a bizottság jobbikos elnöke, Stummer János a testületi ülés utáni sajtótájékoztatón. 

A konzervatív jobboldali politikus szerint múlt csütörtök óta, amikor is a török elnök, Erdogan bejelentette, hogy megnyitja a határokat, változott a biztonsági helyzet, úgy véli, hosszan elhúzódó problémára kell felkészülnie hazánknak. 

Mint ismert, a török-görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló, Erdogan bejelentette:

már nem akadályozza, hogy továbbvonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok útjukat állták.

Stummer János hozzátette, arra kérik a magyar kormányt, lehetőségeihez képest tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Görögország meg tudja védeni saját, egyben az Európai Unió határait. Stummer János kiemelte: szükség lenne arra, hogy a magyar határokon erősítsék meg a védelmi intézkedéseket. 

.

A jobbikos politikus ismételten hangsúlyozta, hogy 

pártja azt szeretné, ha a nemzet határait önálló határőrség védené.

Stummer János kijelentette, hogy Magyarországnak komoly intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy "ne legyen átjáróház", az illegális migrációval szemben zéró toleranciát kell tanúsítani. 

"Arra kérjük a kormányt, ha esetleg a román határőrizeti helyzet változik, akkor készüljön fel a kerítés továbbépítésére."

Koronavírus

Az Európát egyre jobban sújtó koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozzátette, hogy egyre több álhír okoz problémát, illetve kelt felesleges pánikot a lakosság körében. 

Leszögezte, azt kérik, hogy a járvány ügyében a kormány minél részletesebb és pontosabb tájékoztatást adjon az állampolgároknak, akiket pedig arra kér a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként, hogy türelemmel, higgadtsággal és mértéktartással kezeljék a helyzetet. 

Fidesz: Felkészült Magyarország a helyzetre

A Fidesz-frakció tagja és a bizottság alelnöke, Halász János a Képviselői Irodaházban a testületi ülésen elhangzottakról úgy nyilatkozott: az aktuális nemzetbiztonsági ügyek között kiemelten foglalkoztak az illegális migrációs helyzettel. Az elhangzott információk nagy része 30 évig titkos, ugyanakkor hozzátette, hogy a magyar szolgálatok felkészülten, elkötelezetten és eredményesen végzik munkájukat.

"A Fidesz-frakció kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésein folyamatosan napirenden legyen az illegális migrációs helyzet"

- tette hozzá.

Kiemelte, támogatják azt az esetleges tervet, hogy az Európai Unió minden segítséget megadjon az európai határok védelméhez a tagállamoknak, köztük Görögországnak és Magyarországnak.

Lapunk azon kérdésére, amely szerint fel kell készülni az esetleges további kerítés építésére, úgy felelt:

ha szükséges, akkor Magyarország készen áll erre.

LMP: segíteni kell Görögországot

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerint a legfontosabb az volna, hogy Európai Unió és Törökország közötti megállapodást visszaállítsát, hogy Törökország ott tartsa a migránsokat.  Az LMP politikusa szerint az Európai Uniónak Görögországot is segítenie kell abban, hogy Európa határait a szárazföldön és a tengereken megvédje. 

Ungár Péter közölte, hogy Magyarország határvédelme szempontjából a kerítést hatékony és jó intézménynek tartja. A magyar határvédelmet felkészültnek minősítette.