Sajátos hírszerkesztés: Mészáros Lőrinc válásáról igen, a soproni határzárellenes tüntetésről nem számolt be az MTI

Sajátos hírszerkesztés: Mészáros Lőrinc válásáról igen, a soproni határzárellenes tüntetésről nem számolt be az MTI

„Miért fontosabb az MTI-nek Mészáros Lőrinc válása,mint a soproni határzár-ellenes tüntetés?” címmel tett fel írásbeli kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Mint az ellenzéki politikus írja, “A Magyar Távirati Iroda 2020. szeptember 4-én hírt adott Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek és feleségének válásáról. Meglepődve vettem tudomásul, hogy ezek szerint ezt a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű válást Önök állami ügynek tekintik.

Ugyanez a távirati iroda egy nappal később, 2020. szeptember 5-én „elfelejtett” beszámolni a múlt hét folyamán elrendelt határzár elleni, Sopronban megtartott demonstrációról.

Stummer szeretné megismerni az állami hírügynökség hírszerkesztési elveit, ezért is kérdezte levelében azt, hogy

“Problémásnak tartja-e, hogy míg Mészáros Lőrinc válásáról igen, addig a soproni polgárok határzár elleni tüntetéséről nem számolt be a Magyar Távirati Iroda?”

Mint ismert, az MTI nem tudósított a szombat délután Sopronban, a határzár és az ingázókat érintő rendeletek elleni tüntetésről, amelyet a Szabadon egy szabad országban elnevezésű Facebook-csoport hirdetett meg. Az eseményen a felszólalók kritizálták a szerintük átgondolatlan járványügyi intézkedéseket.

A demonstrációról egyedül a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Kisalföld számolt be, amit aztán több hírportál is átvett.