Stummer szerint a lehallgatási botrány konklúziója, hogy miniszterelnöki kérésre is lehet megfigyeléseket indítani

Stummer szerint a lehallgatási botrány konklúziója, hogy miniszterelnöki kérésre is lehet megfigyeléseket indítani

Stummer János hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként a korrupcióba keveredett Völner Pál által jóváhagyott lehallgatások kapcsán próbált meg válaszokat adni a nemzetbiztonsági bizottsági ülés során megtudott információk alapján.

Az ülés jobbikos elnöke első körben a tegnap kitudódott hírekre reagált, miszerint a köztársasági elnök és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozhatták az izraeli Pegasus kémszoftverrel. Szerinte a tovább dagadó botrány következő lépcsőfokából is jól látszik, hogy

nemcsak igazságügyi miniszteri és bírói engedéllyel, hanem miniszterelnöki kérésre is lehet megfigyeléseket indítani. De ez csak feltételezés mindaddig, amíg a Nemzetbiztonsági bizottságnak nem nyílik arra lehetősége, hogy ténymegállapító vizsgálatot kezdeményezhessen. 

Kiemelte, a vizsgálatot már kétszer elkaszálták a bizottság fideszes képviselői, ami várható volt, hiszen ténymegállapítás nélkül képtelenség meghatározni, hogy jogszerűen használták-e a szoftvert. A héten bár ülésezett a bizottság, ezzel kapcsolatban hivatalos tájékoztatást nem adhatott a politikus, annyit azonban elárult, hogy tudja ki vásárolta meg pontosan október 18-án a Pegasust. Mint rávilágított, a kulcskérdés nem az, hogy ki volt a magyar állam részéről, aki elrendelte a lehallgatásokat, a skandallum inkább az, hogyha "nincs egy Kósa Lajosunk és a ballépése, akkor mind a mai napig nem beszélhetnénk a televízióban ennyire nyíltan ennek az eszköznek a megvásárlásáról."

Ahogy arra sem válaszolhatott, hogy indult-e már vizsgálat arra vonatkozóan, miszerint Varga Judit helyett törvényesen írta-e alá Völner Pál a lehallgatási engedélyeket, azt azért megjegyezte, hogy

Varga Juditnak ezt a kérdést az újságírók még júliusban feltették, de választ nem adott. Egész egyszerűen Varga már akkor sejtette, hogy mi van Völnerrel, így már nem védte a saját államtitkárát.