Súlyos csapást mértek két orosz megszállás alatt levő reptérre az ukrán különleges erők

Súlyos csapást mértek két orosz megszállás alatt levő reptérre az ukrán különleges erők

Orosz katonák tucatjai vesztették életüket, illetve sebesültek meg Bergyanszkban és Luhanszkban.

Az ukrán különleges műveleti erők a hadsereg katonáival együttműködve csapást mértek az orosz megszállás alá került, Zaporizzsja megyében lévő bergyanszki, és a Donyec-medencében található luhanszki repülőterekre, ahol megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz katonai helikoptert - közölte a különleges erők sajtószolgálata kedden a Telegramon.

Az MTI tolmácsolta közlemény szerint a különleges erők információkat kaptak arról, hogy az oroszok az általuk ideiglenesen megszállt Bergyanszkban és Luhanszkban lévő repülőtereken jelentős mennyiségű légi járművet állomásoztatnak, valamint nagy mennyiségű speciális felszerelést és lőszert halmoztak fel.

"A megadott információkat ellenőriztük, és igaznak bizonyultak. A koordinátákat és a szükséges adatokat átadtuk a fegyveres erők alakulatainak"

- írta a sajtószolgálat, hozzátéve, hogy keddre virradó éjszaka csapást mértek a repterekre, aminek következtében az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek. A legfrissebb adatok szerint két légikikötőben megsemmisült kilenc, speciális berendezésekkel felszerelt helikopter, egy légvédelmi kilövőállás és egy lőszerraktár, továbbá megrongálódtak a repülőterek kifutópályái. A különleges erők még hozzáfűzték azt is, hogy a bergyanszki lőszerraktár hajnali 4 óra előtt felrobbant, a luhanszki reptéren pedig délelőtt 11 óráig tartottak a robbanások.

A különleges erők értesülései alapján több tucat orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz erők által használt repülőterek elleni támadások Ukrajna számára azért fontosak, mert közel vannak a frontvonalhoz, és az ott lévő helikoptereket aktívan vetik be az ukrán csapatok haditechnikájának megsemmisítésére.

"Az ellenség igyekszik közelebb tartani a helikoptereket a harci érintkezési vonalhoz. Luhanszk és Bergyanszk közel van a frontvonalhoz. Sajnos a megszállóknak modernebb helikoptereik vannak, korszerűbb fegyverekkel felszerelve. Vannak például nagy hatótávolságú páncéltörő irányított rakétáik" - fejtette ki a szóvivő.

Az orosz erők ukrajnai épületeket támadtak

Vadim Ljah, a Donyeck megyei Szlovjanszk városi katonai adminisztrációjának vezetője közölte a Facebookon, hogy az orosz erők csapásokat mértek a város központjára, ahol eltaláltak egy kollégiumi épületet. Az ukrán katasztrófavédelem sajtószolgálata arról tájékoztatott a Telegramon, hogy a részben összedőlt ötszintes épület romjai alatt az előzetes információk szerint két ember lehet, akik után még kutatnak.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az orosz erők ágyúzták a megyeszékhely egyik lakóövezetét és egy közlekedési vállalat területét, aminek következtében az eddigi adatok szerint öt ember sérült meg. Roman Mrocsko, Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy a megyeszékhely központjára nap közben is tüzet nyitottak az orosz csapatok a Dnyeper (Dnyipro) folyó általuk megszállva tartott bal partjáról. Áldozatokról, károkról egyelőre nem érkezett hír.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy nyolcszázzal 289 430-ra nőtt. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 14 harckocsit, 26 tüzérségi fegyvert és 11 drónt.

(Címlapkép: Felvétel egy füstölgő rakétatölcsérről egy légi támadást követően a délkelet-ukrajnai városban, az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű közelében 2023. augusztus 10-én. MTI/EPA/Zaporizzsjai önkormányzat)