33 fokban se szünet, se védőital nem járt a Suzuki-gyárban

33 fokban se szünet, se védőital nem járt a Suzuki-gyárban

A Vasas Szakszervezeti Szövetségbe tartozó E. S. Autóipari Szakszervezetnek több alkalmazott is jelezte, hogy nem tartják be a hőségriadóra érvényes szabályokat az esztergomi Suzuki gyárban – írja a Mérce.

A beszámolók szerint a cég figyelmen kívül hagyja a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet, ami szerint „a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését”. Előírja, hogy 24 fok felett óránként 5-10 perces pihenőidőt kell a munkavállalóknak biztosítani és legalább félóránként 14-16 fokos védőital is jár nekik.

Ezzel szemben a szakszervezet szerint a gyárban volt ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet, a dolgozók ennek ellenére se szünetet, se vizet nem kaptak.

Az érdekképviselet úgy véli, mindenki életét megnehezíti, hogy a Suzuki mondvacsinált kifogásokkal gátolja a munkaügyi kapcsolatok normális mederbe terelését, miközben figyelmen kívül hagyja a munkavállalói érdekeket.

A szakszervezet a munkavédelmi szabályok haladéktalan betartására és az óránkénti szünet elrendelésének felülvizsgálására szólította fel a munkáltatót.

Frissítés: A Suzuki Zrt. lapunkhoz eljuttatott levelében tagadta a szakszervezet állításait, miszerint nem tettek eleget a vonatkozó törvényeknek.

"Vállalatunk a gyár minden üzemében több mérési ponton, különböző időszakokban mért hőmérséklet légsebességgel korrigált számítása adja meg az effektív hőmérsékletet, amelyet speciális mérőműszerekkel mérünk. Ennek eredményeképpen rendelte el a gyár vezetése a hőségszünetet június 14-én és 15-én. 
 Az üzemek területén egész évben korlátlanul elérhető hűtött víz és szódavíz. Vállalatunk a hőségre való tekintettel a hazaszállításkor is biztosított ezen időszakban vizet dolgozóinak. A dolgozói megelégedettségét szem előtt tartva a hőséggel terhelt időszakban ezt indokoltnak tartottuk"- írták.