Svájc is csatlakozik a német kezdeményezésű európai légvédelmi projekthez

Svájc is csatlakozik a német kezdeményezésű európai légvédelmi projekthez

Németország tavaly októberben indította el a Euro Sky Shield kezdeményezést 17 ország részvételével.

Svájc bejelentette kedden, hogy csatlakozni akar a Németország által tavaly ősszel elindított Euro Sky Shield elnevezésű európai légvédelmi kezdeményezéshez, számolt be az MTI.

A német és az osztrák védelmi miniszter a héten Bernben tárgyal a svájci védelmi tárca vezetőjével, és várhatóan szándéknyilatkozatot írnak alá arról, hogy támogatnák egy közös európai légvédelmi rendszer létrehozását a European Sky Shield (ESSI) kezdeményezés keretében.

A svájci kormány közlése szerint a három ország arról is megállapodást köt majd, hogy előmozdítják az együttműködést a fegyverkezés terén végzett kutatások területén.

Svájc úgy véli, "érdekében áll biztonsági és védelmi politikáját határozottabban a nemzetközi együttműködés irányába fordítani, illetve ahhoz jobban hozzájárulni".

Németország tavaly októberben indította el a Euro Sky Shield kezdeményezést 17 ország részvételével. Az európai légvédelmi rendszer Berlin elképzelése szerint rövid hatótávolságon a német Iris-T légvédelmi rendszerekre, középtávon az amerikai Patriot rendszerekre, hosszú hatótávon pedig az amerikai-izraeli Arrow-3 rendszerekre támaszkodna.

A projekthez Franciaország, Olaszország és Lengyelország nem csatlakozott.

A berni kormány kiemelte: minden ország eldöntheti, milyen mértékben akar hozzájárulni a kezdeményezéshez, és a semleges országoknak is van lehetősége csatlakozni. Svájc és Ausztria - semleges országként - kiegészítő nyilatkozatban rögzítette, hogy kizárja részvételét bármiféle nemzetközi katonai konfliktusban.

(Címlapkép: Twitter)