Kártérítést kap egy muszlim nő, akit Svédországban azért nem vettek fel, mert nem fogott kezet az állásinterjún egy férfival

A szívére tette a kezét, így üdvözölte.

A BBC számolt be Farah Alhajeh svéd muszlim nő történetéről, aki online tolmácsnak jelentkezett, be is hívták állásinterjúra, a HR-es férfi kezet nyújtott neki, mire ő a szívére tette a kezét üdvözlésképpen.

A 24 éves nő a vallása miatt cselekedett így, sok muszlim tudatosan kerüli a fizikai érintkezést az ellenkező nem képviselőivel, ha azok nem tartoznak a családjához.

A cég végül nem vette fel, érvelésük szerint egyenlően bánnak a nőkkel és férfiakkal, ezért nem megengedhető, hogy valaki ilyen alapon visszautasítsa a kézfogást.

A bíróság viszont máshogy látja, szerintük nem a kézfogás az egyetlen kifejezési eszköze az egyenlő bánásmódnak, a nő jogát a vallási alapú visszautasításra az Emberi Jogok Európai Egyezménye garantálja.

A munkáltató megpróbált érvelni azzal is, hogy később akadályokba ütközhetett volna a hatékony kommunikáció, de az igazságszolgáltatás szerint erre egy kézfogás elmaradása nem bizonyíték.

A svéd munkaügyi bíróság végül diszkrimináció miatt 40 ezres sérelemdíj megfizetésére kötelezte a céget.