A Közszolgálati Kuratórium tagjai szeretnék, ha kivizsgálnák az MTVA-ból kiszivárgott hangfelvételek ügyét

A Közszolgálati Kuratórium tagjai szeretnék, ha kivizsgálnák az MTVA-ból kiszivárgott hangfelvételek ügyét

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Szabad Európa közzétett egy kiszivárgott hangfelvételt, melyben Bende Balázs akkori vezető szerkesztő arra hívta fel munkatársai figyelmét, hogy az MTVA-nál nem az ellenzéki összefogást támogatják, és akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását.

A lap most azt írja, hogy az MTVA felügyeletét ellátó Közszolgálati Kuratórium három tagja, nevezetesen Dr. Debreczeni József (a DK delegáltja), Kránitz László (MSZP), Dr. Silhavy Máté (Jobbik) azt szeretnék, ha a testület napirendre venné a Szabad Európa által publikált, bizonyítható szerkesztési gyakorlatot, ugyanis az a "közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálja.

Az MTVA szerkesztőségeiben végzett munka meghatározó jelentőségű a közszolgálati médiaszolgáltatás törvényes működésének megőrzése tekintetében. Az elhangzottak felvetik az alapos gyanúját annak, hogy az MTVA súlyosan veszélyezteti a közszolgálati médiaszolgáltató törvényben előírt függetlenségét. Ha a műsorfolyamot figyelve eddig nem lett volna világos, fentiek – és a cikk további közlései – azt dokumentálják, hogy a közszolgálatiság ellenében a hatalom szolgálata zajlik a köztévében, amire durva fenyegetésekkel kényszerítik az MTVA munkatársait

 

- szerepel az előterjesztés szövegében.

A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) sem hagyta mindezt szó nélkül. A bemutatott hírszerkesztési gyakorlat és a munkahely elvesztésével történő fenyegetőzés súlyosan jogsértő, ahogy fogalmaznak, ez „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet” - írja a lap.