Hírportálként indul újra a Szabad Európa Rádió

Hírportálként indul újra a Szabad Európa Rádió

A Magyarországon híroldalként újrainduló Szabad Európa Rádió szerkesztősége már megvan, szeptember elejétől pedig kezdenek. A portál hivatalos célja a kelet-európai demokráciák erősítése, persze a közszolgálati feladataikat törvény szabályozza - írja a 24.hu.

A SZER elindulásáról már évekkel ezelőtt szó volt, de csak tavaly vált komollyá a dolog, amikor is az amerikai kongresszus elé terjesztették az erről szóló javaslatot. Az infók akkor még egy rádióról szóltak, a New York Times pedig akkor még úgy írt róla, hogy a SZEr elindítása üzenet lehet az ORbán-kormánynak.

Azt is tudni lehet, hogy a lapot két régi Kossuth rádiós munkatárs, Csák Gyula és Vovesz Tibor vezeti, Csák alapvetően a prágai központból dolgozik majd, Vovesz pedig a budapesti szerkesztőséget irányítja.

A Szabad Európa nem szeretne beszállni a klasszikus hírversenybe, mondta Csák Gyula a lapnak. Lesz ugyan hírszolgáltatás az oldalon, a nap fontosabb híreit feldolgozzák majd, de alapvetően hosszabb, elemző, oknyomozó cikkeket és „Magyarországon ritkaságnak számító formátumokat” terveznek.

Mindemellett lesznek videók és podcastok is, és alapvetően olyan munkatársakat kerestek, akik több típusú tartalmat el tudnak készíteni.

A munkatársak felvétele már lezajlott, a folyamat hónapokkal ezelőtt elkezdődött, és a nyár elejére zárult. Az induló budapesti szerkesztőség nem lesz nagy, és az állandó munkatársak egy része kizárólag a mélyebb, hosszabb tartalmakkal foglalkozik majd.