Szabadlábon védekezhet Beke István és a többi székely hazafi

Ők azok, akiknél petárdákat és Wass Albert könyveket foglaltak le.

Múlt pénteken döntött arról a bukaresti bíróság, hogy az előzetes letartóztatás feloldása és a házi őrizet elrendelése után tovább enyhítik a kényszerintézkedések sorát, úgynevezett hatósági őrizetet rendelnek el.
Ez a gyakorlatban azonban azt jelenti, hogy Szőcs Zoltán és Beke István szabadon mozoghat nem csak Székelyföld vagy Erdély, hanem Románia területén is.

Megkötés azonban, hogy heti rendszerességgel jelentkezniük kell a kézdivásárhelyi rendőrkapitányságon, illetve nem vehetnek részt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Szent László Serege által szervezett eseményeken.

Mivel az ügyészség nem fellebbezett a döntés ellen, az a mai napon jogerőre emelkedett, Szőcs és Beke a holnapi naptól ismét elhagyhatják lakásukat.

Mint arról portálunk több alkalommal is beszámolt, a román hatóságok egy erősen megkérdőjelezhető eljárás keretében előzetes letartóztatásba helyezték előbb Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnökét, majd Szőcs Zoltánt, a szervezet erdélyi elnökét is. A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) terrorakció előkészületével gyanúsítja a két székely fiatalt, véleményük szerint ugyanis robbantani akartak a december 1-jei román nemzeti ünnepen. Az eljárás koncepciós jellegére utal, hogy Bekétől szilveszteri petárdákat, Szőcstől pedig Wass Albert könyveket foglaltak le.