A Fidesz parlamenti képviselője EU-s pénzből újította fel birtokát

A Fidesz parlamenti képviselője EU-s pénzből újította fel birtokát

Kovács Sándor, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselőjének birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Noha hivatalosan nem Kovács kapta a pénzeket, és szerinte semmi köze azokhoz, a nyerteseket – a fiát és a felesége által vezetett egyesület cégét – mégsem jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára - tudta meg a 24.hu.

Az anyuka birtokát uniós pénzekből lehet igazán szépítgetni 

A Kovács família a Holt-Szamos partján újított fel egy régi parasztházat, illetve felhúztak mellé egy másik, úszómedencés házat is. A szomszédos telek Kovács Sándor és édesanyja tulajdonában áll, itt épült fel EU-s pénzből a Tündérmező Vendégház egy hozzátartozó filagóriával, valamint egy turisztikai bemutatóház a hozzátartozó csónakházzal.

Ami külön érdekes az eset kapcsán, hogy a 60 millió forintos támogatást nem a telek tulajdonosai, vagyis Kovács Sándor és édesanyja nyerte el, hanem a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület tulajdonában álló cég, valamint Kovács fia. Előbbit az országgyűlési képviselő alapította, jelenlegi vezetője a felesége, és mára a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, főként megváltozott munkaképességűeket alkalmaz, az elmúlt években pedig egyes, klasszikusan önkormányzati feladatok ellátását is elvégzi.

Kovács a lapnak elárulta, hogy a résztulajdonában álló telekre jutó csaknem 60 millió forint uniós támogatás felét a felesége által vezetett egyesület cége nyerte el, amihez semmi köze nincs. A másik felét pedig a fia kapta magánemberként. Hozzátette, hogy a pályázatok elbírálásában ugyan ő is részt vett, de a fia esetében nem szavazott érintettsége okán.

Az építmények évek óta tulajdonos nélkül árválkodnak

Ebből következik a következő anomália az érdekes beruházások kapcsán: miként van az ingatlan tulajdoni lapján feltüntetve, hogy noha a telek Kovácsé és az édesanyjáé, a felépítmények más tulajdonában vannak. A politikus erre azt mondta, ez be van jegyezve, neki pedig semmiféle jogosítványa nincs az épületekkel kapcsolatban. A földhivataltól lekért tulajdoni lapon viszont nem szerepel, hogy a telken álló ingatlanok más tulajdonában lennének, vagyis az öt éve felhúzott turisztikai épületek esetében ennyi idő sem volt elég, hogy bejegyeztessék a tulajdonosokat.

Az Orbán család árnyékában a Kovács-klán is jól járt

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár Bereg megyei alelnöke, Földi István szerint ez az eset is remekül megmutatja, hogy "az Orbán család árnyékában a Kovács-klán is családi vállalkozásként tekint a politikára a mátészalkai térségben". Szerinte az ország legszegényebb és legelmaradottabb térségében nem az önös érdek kellene, hogy vezérelje a politikusokat, hanem a munkahelyteremtés, a bérfelzárkóztatás, az egészségügy fejlesztése, az értékteremtő pályázatok és fejlesztések a közjót szolgálva. Ahogy fogalmaz

 erre a térségre a tisztességes szolgálat kifejezetten ráférne.