Szalai Ádám bejelentette visszavonulását

Szalai Ádám bejelentette visszavonulását

A magyar labdarúgó-válogatott 34 esztendős csapatkapitánya, a pénteki németek elleni meccs felkészülése során, a telki edzőközpontban jelentette be, hogy hétfőn, az olaszok elleni Nemzetek Ligája mérkőzés után visszavonul a válogatottságtól.

Nem néhány nap alatt hoztam meg ezt a döntést, régóta kerestem az időpontot és ez tűnt a legalkalmasabbnak. Óriási köszönet a szövetségi kapitányoknak, akik alatt játszhattam, játszhatok, a futballistáknak, akik csapattársaim voltak a válogatottban és a szurkolóknak, akik az elmúlt években kiváló hangulatot teremtettek meccsről meccsre

- közölte Szalai Ádám.

A jelenleg a svájci Baselben játszó csatár a 84-szer játszott a válogatottban, 25 gólt szerzett amivel a tizenhetedik az örökrangsorban, de ha még egy gólt lő, akkor utoléri Gera Zoltánt.

Szalai még a holland Erwin Koeman kapitánysága idején mutatkozott be a nemzeti csapatban 2009 februárjában Izrael ellen. 2013-ban mondta el emlékezetes beszédét a válogatott lesújtó 8–1-es amszterdami veresége után - a meccsen nem szerepelt -, amiben tudatta, hogy a magyar szurkolók tíz, de inkább húsz éve folyamatosan át vannak verve, mert a hazai közegben nincs őszinte tiszta beszéd.

A 2016-os franciaországi Eb-n az első csoportmérkőzésen az osztrákoknak ő lőtte az első gólt. Izland és Portugália ellen is ott volt a pályán, fontos szerepe volt abban, hogy a csapat csoportelsőként lépett tovább. A 2021-re halasztott Európa-bajnokságon a németek ellen az utolsó csoportmeccsen volt eredményes, a müncheni szakadó esőben ő fejelte az első gólt, a 2–2-es eredmény viszont a kiesést jelentette. Bő tíz perc hiányzott a bravúros továbbjutáshoz.

A nyári Nemzetek Ligája sorozat mind a négy meccsén játszott, még kettő van neki hátra.

Nincsenek pótolhatatlan emberek, de ez most nem lesz egyszerű, remélem, megtaláljuk azt a személyt, aki pótolni tudja Ádámot

- reagált Szalai távozására Marco Rossi szövetségi kapitány.