Szalay-Bobrovniczky: 11 százalékkal emelkedik a katonák bére

Szalay-Bobrovniczky: 11 százalékkal emelkedik a katonák bére

A tárcavezető szerint a honvédség tagjai rászolgáltak illetményük növelésére a nemzetközi helyzet miatt az elmúlt évben.

Január 1-jétől ismét emelkedik a magyar katonák illetménye - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön az MTI-vel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy

az illetményemelés ezúttal 11 százalékot jelent átlagosan a Magyar Honvédségben, de állománykategóriánként eltérő lehet

- olvasható a minisztérium közleményében.

A miniszter emlékeztetett: a kormány kiemelt mértékű illetményemelésről hozott határozatot 2022-ben, ez két lépcsőben - először 2022 szeptemberétől, majd 2024 januárjától - biztosítja a magyar katonák béremelését.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott arra, hogy a Magyar Honvédség feladatai az elmúlt évben megnövekedtek: az orosz-ukrán háború, valamint az izraeli-palesztin konfliktus, és az Európát sújtó migrációs hullám is indokolttá tette a magyar katonák készenlétfokozásának fenntartását. "Ezek és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is indokolják, hogy tovább növeljük a katonák megbecsülését" - tette hozzá a tárcavezető.

Az emelés első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. 2024. január 1-jétől, a következő ütemben átlagosan 11 százalékkal nő a katonák bére:

a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, míg a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg.

Az illetményfejlesztésre az önkéntes tartalékos katonák és a tisztjelöltek is jogosultak - áll a közleményben.

(Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az EU bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-én. Mögötte Böröndi Gábor vezérezredes MTI/Balogh Zoltán)