Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország légvédelmét high-tech norvég rakétarendszer erősíti az idei évtől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország légvédelmét high-tech norvég rakétarendszer erősíti az idei évtől

A honvédelmi miniszter szerint ez fejlett és ütőképes légvédelmi képességet ad magyar haderőnek.

Magyarország légvédelmét 21. századi, high-tech norvég rakétarendszer erősíti az idei évtől - jelentette ki a honvédelmi miniszter a norvégiai Kongsbergben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: egy ország védekezőképességében a légvédelmi rendszer hatékonyságának maximalizálása kiemelt fontosságú. A norvég Kongsberg védelmi ipari vállalat NASAMS rakétarendszere pedig - az ország légtérellenőrzését végző izraeli Vaskupola rendszert is támogató rakétákkal - fejlett és ütőképes légvédelmi képességet ad a modern magyar haderőnek, amely a rendszerbe állítás után hatékonyan látja majd el Magyarország légvédelmi feladatait.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a NASAMS a legelterjedtebb a kis-közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek kategóriájában, a rendszer által használt, amerikai AMRAAM rakéta pedig a legelterjedtebb ilyen eszköz, mely egyúttal a NATO vadászrepülőgépeinek alapfegyverzete.

A rendszer egyik előnye, hogy radarjait és rakétaindítóit egymástól távol telepítik, emiatt a célba vett repülőgépek sokkal nehezebben tudnak védekezni ellene, illetve az ellenséges erőknek sokkal nehezebb semlegesítenie, mint a hagyományos légvédelmi rakétarendszereket.

A miniszter tájékoztatása szerint a Magyar Honvédség 6+1 tűzalegységet szerez be, és a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredhez kerülnek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról is, hogy találkozott azokkal magyar katonákkal, akik a rakétaezredtől a NASAMS-rendszer szállítás előtti tesztjén vettek részt. A felszerelés hivatalos magyarországi átadása augusztusra várható.

(Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kezdeti műveleti képesség elérése alkalmából szervezett székesfehérvári ünnepsége után tartott sajtótájékoztatón 2023. március 31-én. MTI/Bodnár Boglárka)