Szalay-Bobrovniczky Kristóf: „Nem kírúgás, szemléletváltás!”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: „Nem kírúgás, szemléletváltás!”

A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy az elhúzódó háború miatt, harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk.

Nem kirúgásról, hanem szemléletváltásról van szó, Ruszin-Szendi Romulusz szolgálatai vitathatatlanok, de „fejben is át kell állni a nulladik szintről a hadműveleti szintre” - így indokolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének a felmentését. Utódját Böröndi Gábor altábornagyot, kedd délelőtt hallgatta meg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága.

Böröndi Gábor a testület előtt arról beszélt, hogy a kormány és ő maga is elhúzódó háborúra számít. amire katonai értelemben is fel kell készülni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem indokolta meg részletesen a bizottságban, miért kezdeményezte Novák Katalin köztársasági elnöknél Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy felmentését azt viszont cáfolta, hogy a leváltás oka a napi sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben lenne.

Harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk

- ismételte meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, miért tartotta indokoltnak a személycserét a vezérkari főnöki poszton.

(MTI) (ATV)

Címlakép: A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy (j) a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. Balról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Fotó: MTI/Illyés Tibor