Főtiszteket és tábornokokat is kirúgtak a Honvédségtől

Főtiszteket és tábornokokat is kirúgtak a Honvédségtől

A felmentés hivatalos oka a tiszti kar fiatalítása.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter miután január 17-én évértékelő beszédet tartott a Bálnában, több tisztet, illetve tábornokot a Bálna emeletére rendelt, ahol Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének jelenlétében felolvasott több mint 110 nevet. Azoknak a tiszteknek a nevét, akiknek egy aznap megjelent rendeletre hivatkozva megszüntette a szolgálati viszonyát. A lista nem nyilvános, de a Válasz Online azóta nyolc magas rangú katonatiszt felmentését tudta megerősíteni, köztük főtisztekét és tábornokokét.

A lap úgy tudja, biztos, hogy fölmentették:

- Sándor Zsolt altábornagyot és Simon Attila János vezérőrnagyot, a Honvéd Vezérkar főnökének helyetteseit;
- Bozó Tibor vezérőrnagyot, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatóját;
- Lippai Péter dandártábornokot, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokát, aki az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánjaként dolgozik majd tovább;
- Sándor Tamás vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnokát;
- Kilián Nándor vezérőrnagyot, egykori légierő haderőnemi szemlélőt;
- Ugrik Csaba dandártábornokot, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokát;
- Kovács László dandártábornokot, kibervédelmi haderőnemi szemlélőt.

A felmentés hivatalos oka a tiszti kar fiatalítása. A Válasz Online szerint azonban még békeidőben is nagyon furcsa ez a fajta tömeges elbocsátás, nemhogy akkor, amikor a szomszédban háború dúl, a kormány pedig éppen a haderőreform közepén tart. Ráadásul mivel a felmentések után sok alacsonyabb rangú tiszt feljebb lép a ranglétrán, hiány lesz hadnagyokból, főhadnagyokból és századosoktól, valamint olyan tisztekből, akiknek a tényleges taktikai, harctéri vezetés a feladata. A tiszti képzés kvótáin pedig nem emeltek.

A portál forrásai szerint több jel is arra utal, hogy a felmentendő tisztek listáját nem a Honvédelmi Minisztériumban állították össze. A felmentett tisztek például még nem kaptak választ arra, hogy  mekkora illetményt kapnak, illetve, hogy maradhatnak-e a szolgálati lakásaikban, pedig ha a HM intézte volna a felmentéseket, akkor ezekre a kérdésekre is lenne válasz. Vadabb pletykák szerint a Századvégben állíthatták össze a listát, a kormánypárti agytrösztben, amelynek Szalay-Bobrovniczky az elnökhelyettese volt.