Drága lesz a csokimikulás és a szaloncukor

Drága lesz a csokimikulás és a szaloncukor

Óriási áremelkedések vannak az alapanyagoknál és hosszú átfutási idő jellemzi az édességpiacot.

Ezzel indokolta a Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a karácsonyi szezon kapcsán tartott sajtótájékoztatón, hogy idén jelentős drágulás várható az édességek piacán.

A teljes decemberi édességforgalom 45-50 milliárd forintot tesz ki, 20 százaléka a teljes forgalomnak. Csokimikulásból 8 millió figura kerül a boltok polcaira mintegy 2 milliárd forintos értékkel, szaloncukorból pedig évente 3500 tonna fogy közel 8 milliárd forint értékben.

Az innováció egyre erősebb, a minőségi szaloncukrok előretörése töretlen, már a szaloncukroknál is a valódi csokoládé a fontos. Rengeteg új termék van a piacon, de a sláger még mindig a zselés szaloncukor

- tette hozzá Sánta Sándor.

A karácsonyi szezonális termékek gyártása a nyár folyamán kezdődik meg, tehát már az ünnep előtt nagy jelentősége van a tervezésnek. A piaci szereplők optimisták, a tavalyi évhez hasonlóan további növekedésre számítanak. A helyzetet azonban az bonyolíthatja, hogy ha egy rendelés nem érkezik meg időben, akkor idén nehezen oldható meg az utánszállítás, mivel alapanyaghiány is van.