Romániából érkezett szemetet rakott le a Jobbik a román nagykövetség elé

Romániából érkezett szemetet rakott le a Jobbik a román nagykövetség elé

Évtizedes problémát képtelenek vagyunk megoldani a román szomszédunkkal szemben. A román kormány képtelen élni azzal a lehetőséggel, amit 100 évvel ezelőtt kapott

- mondta Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője.

A Föld napja alkalmából a Jobbik, román nagykövetség Thököly úti épülete előtt demonstrált, miután ismét kommunális szemét érkezett Romániából a Szamoson keresztül a Tiszába.

A Szamos vízgyűjtőjébe - a román kormány közreműködésével - a kommunális hulladékot, gyakran a veszélyes hulladékot raknak le, amit az itt lerakott zsákokból is jól lehet látni

- mutatott rá azokra a zsákokra, amiket Vásárosnaményban szedtek össze.

A Jobbik jelen lévő politikusai, Adorján Béla, Keresztesi Gergő a Jobbik IT elnöke és Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője a zsákokba gyűjtött szemetet tiltakozásul a román követség bejárata elé tették.

Nemcsak szemetet hoztunk, hanem egy petíciót is! Felszólítjuk a román kormányt, hogy változtasson a magatartásán, amellyel elszennyezi Magyarország környezetét

- mutatta meg a Jobbik petícióját Gyüre Csaba.

A petícióban a Jobbik hangsúlyozza, hogy

a Szamos vízgyűjtő területe nem szemétlerakó, a Kárpát-medence nem szemétdomb, és a románok sem tehetik tönkre a jövőnket.

Keresztesy Gergő a Jobbik IT elnöke szerint az a környezetkárosítás, amely Románia felől és a szomszédos országok felől is érkezik, az egyik legnagyobb természeti kincseinket, az élővizeinket veszélyezteti.

Ekkor jelent meg a rendőrség a román követségnél. Az egyenruhások nem avatkoztak közbe, érdeklődtek, hogy mi történik, de végül csak Keresztesy Gergőt igazoltatták.

A rövid közjáték után, a megjelentek megpróbálták átadni a petíciót, de a követségből senki nem nyitott ajtót.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/XTRKjmHYtZw.jpg?itok=tBqizkya","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=XTRKjmHYtZw&ab_channel=alfahirvideo","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A szemetet tehát magukkal vitték a Jobbik megjelent képviselői, de Adorján Béla az Alfahírnek úgy fogalmazott, hogy a magyar kormánytól határozott, nemzetközi szinten is jelentős fellépést várnak el.