Szándékosan nehezítik az ukrán hatóságok a segélyek Kárpátaljára szállítását?

Magyarázkodni kényszerült a vámhatóság, amiért indokolatlanul hosszabb időre feltartóztatta azt a nyolc kamionnyi segélyszállítmányt, amit Magyarország küldött Ukrajnának - írja a karpathir.com.

A hírportál beszámolója szerint a konvoj kedd délután lépte át az államhatárt Csapnál. Azonban, noha előzetesen a magyar fél minden szükséges adminisztrációs lépést összhangba hozott az ukrajnai elvárásokkal, a szállítmány hosszasan időzött az ukrán vámterületen.

Emiatt az itteni vámhatóság közleményben magyarázkodik. A KárpátHírhez is eljutott információjuk szerint az okozta a várakozást, hogy a hatályos ukrán vámügyi kódex szerint a kísérő okmányokba nem csak a vámhatóság pecsétje kerül. A szállítmány beléptetését engedélyeznie kell a közegészségügyi szolgálatnak, az állategészségügyieknek és a növényvédelmi szolgálatnak is. Emiatt történt meg, hogy elhúzódott a humanitárius konvoj vámkezelése, írják.

Az ukrán hatóságok magyarázkodása is alátámasztja, ez egy igen különös ország. Míg másutt mindent megtesznek a segélyek gördülékeny fogadása érdekében, itt inkább akadályokat gördítenek elébe…

Ezek után nincs mit azon csodálkozni, hogy az oroszok az ukránok megkerülésével szállítják adományaikat Donbász lakosságának.