Szanyi Tibor szerint már az sem segítene az MSZP-n, ha feloszlatnák

Szanyi Tibor szerint már az sem segítene az MSZP-n, ha feloszlatnák

Az MSZP-ből frissen kilépett Szanyi Tibor az Azonnalinak adott interjúban számolt be távozásának okairól.

A volt EP-képviselő szerint a szocialista pártban 80 százalék volt azoknak az aránya, akiknél pozitív visszhangja volt a döntésének, illetve megértőek voltak vele.

"Hétfőn még a Lehel piacon is megállítottak vagy öten, hogy ez az MSZP így tényleg nem jó"

- összegezte a kilépés utáni reakciókat Szanyi, aki szerint egykori pártján

már az se segítene, ha feloszlana.

Szerinte az MSZP-nek le kellett volna vetnie magáról azt a politikai terhet, ami a szervezet MSZMP-utódpárti helyzetéből fakad, erre ő tett is javaslatokat a múltban, ám ezek süket fülekre találtak.

Szanyi szerint a pártnak azóta sincs szövetségese, mióta Horn Gyula azóta mémmé vált beszédében kijelentette:

"Egyedül vagyunk, Tibor, te meg én, meg a nézők."

A politikus saját meglátása szerint "egy szocialista reneszánszt" érzékel a térségben, amiről némi pontosítás után kiderült, hogy igazából Finnországot, Portugáliát, Spanyolországot, Svédországot, Dél-Amerika számos országát és Mexikót jelenti a kapitány úr meglehetősen nagy vonalakkal rajzolt vaktérképén. A felsorolás végére azért nagy nehezen beesett a múlt vasárnapi elnökválasztáson győztes szociáldemokrata Zoran Milanovic kapcsán Horvátország is.

Szanyi szerint jelenleg a fiatalok a legfogékonyabbak a baloldali ideológiára, ezért teszi jól Gyurcsány Ferenc, hogy az ő köreikben népszerűsíti magát. Ettől ugyanakkor a Demokratikus Koalíciót nem tartja az "ellenzék vezető erejének", mert a párt "nem vezeti a többieket".

A DK elnökével kapcsolatban azt is elmondta, hogy szerinte nem az őszödi beszéd miatt bukott meg kormányfőként, hanem a "neoliberális, tőkebarát, baloldalellenesnek tekinthető" konvergenciaprogramnak köszönhetően.

Gyurcsány Ferenc célja szerinte az az MSZP végleges eltüntetése, aminek az MSZP-vezérkar nem is akar ellenállni.

A kiugrott MSZP-s politikus országgyűlési dimenzióban nem lát baloldali pártot ma Magyarországon - a DK-t és a Momentumot sem nevezné annak, sőt az egykori SZDSZ utódpártjainak tartja őket -, ugyanakkor szerinte

"a baloldalnak van szubliminálisan egy egyharmados súlya a magyar társadalomban, ami olykor ötven százalékos politikai támogatottságot is eredményezhet, máskor pedig pár százalékra is lecsökkenhet".

A Vajnai Attila vezette Munkáspárt 2006-ot ugyanakkor rokonszenvesnek tartja, a Thürmer Gyula-féle Munkáspártból viszont nem kér.

Szanyi Tibor az általa tervezett új baloldali mozgalommal kapcsolatban arról beszélt, hogy nem akar "hittérítő" lenni, de mindenkit szívesen lát, akikben erős fogadókészség van a "baloldali megközelítésekre".

Hozzátette: ő "a sok, dirib-darabban lévő baloldali mozgalmak" teremtene egy platformot.

Az egyelőre nevesincs alakulat finanszírozását a kapitány "a baloldali közösség adományaiból" képzeli el. Volt pártjával kapcsolatban ugyanakkor továbbra is fenntartja azt a kijelentését, hogy "az MSZP-t áthatja az elnöki kézből osztogatott pénznek az ereje", azt viszont nem tudja, hogy kinek és miből osztogat Tóth Bertalan elnök.

A tavalyi önkormányzati választás eredményéről annyit mondott, hogy ott

"a felhajtóerő döntően a Fidesz-ellenesség volt".

A következő országgyűlési választásról szólva úgy fogalmazott:

"Az biztos, hogy 2022-re a most felgyülemlett tapasztalatok bázisán kétfordulós lesz a választás: lesz egy ellenzéki előválasztási forduló."

A kormánypárttal kapcsolatban úgy nyilatkozott:

"Nem temetem a Fideszt, de nem zárom ki, hogy tök másmilyen lesz."

Botka László elhíresült kijelentésével kapcsolatban, miszerint az MSZP tele van Fidesz-ügynökökkel, elmondta:

"Azt nem gondolom, hogy a Fidesz intézményes módon ügynököket építene be más pártokba, de olyan helyzetek lehetnek, amikor összekacsintás van."

Hozzáfűzte:

"A Fidesznek az érdeke, hogy fel tudja mutatni, hogy neki van ellenzéke jobbról, balról, meg még talán középről is. Az már nem érdeke, hogy ezek túl erősek legyenek: a tízszázalékos zónából már nagyon ne nőjön ki senki."

A Kapitány elhagyja a hajót

Még ha nem is utolsóként. Szanyi Tibor, az MSZP korábbi meghatározó politikusa a Twitteren jelentette be, hogy kilép a szocialista pártból. Döntését az Indexnek azzal indokolta, hogy "az MSZP nem, vagy nem eléggé baloldali."