Szarajevó keresi azt az országot, amelynek kell egy szír harcos

Szabadon engedtek csütörtökön Szarajevóban egy szíriai származású mudzsahed harcost.

Imad al-Husint, ismertebb nevén Abu Hamzát 2008-ban tartóztatták le, és tartották fogva egy Szarajevó melletti bevándorlási központban, mert a hatóságok úgy vélték, hogy veszélyt jelenthet a nemzetbiztonságra. Több mint hét év alatt nem emeltek ellene vádat, a kiadatási kísérletek pedig kudarcba fulladtak. Csütörtökön egy tavaly elfogadott törvényre hivatkozva engedték szabadon, amely szerint a külföldieket legfeljebb 18 hónapig lehet a menekültközpontokban tartani. A férfinak ugyanakkor nem szabad elhagynia Szarajevó területét, és kötelezően jelentkeznie kell az illetékes hatóságoknál. 

Imad al-Husin a nyolcvanas évek óta élt Bosznia-Hercegovinában, ahová tanulni érkezett. Az 1992-1995-ös boszniai háború idején a boszniai muzulmán hadsereg oldalán harcolt a mudzsahed egység soraiban. Később megnősült, és boszniai állampolgárságot szerzett. A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások után a boszniai hatóságok a Közel-Keletről érkezett egykori harcosokat elfogták, és vagy deportálták, vagy menekültközpontokban helyezték el őket. Imad al-Husint a Szarajevó melletti központban helyezték el, és megfosztották boszniai állampolgárságától.

A férfi semmilyen bizonyítható bűncselekményt nem követett el, a hatóságok feltételezett terrorista kapcsolatai miatt fogták el. A boszniai védelmi miniszter a szabadon bocsátással kapcsolatban kijelentette: azon dolgoznak, hogy Imad al-Husin ne maradjon az országban, olyan partnert keresnek, akiknek kiadható a férfi.