Szarmata amazon Rosztovnál

Egy harcos előkelő nő sírjára bukkantak orosz régészek Rosztov-on-Don város közelében. A hölgy a Kr. e. 1. - Kr. u. 1. század között távozott az élők sorából.

Az új Rosztov-na-Don repülőtér építésének munkálatai nyomán feltárult ez a páratlanul gazdag sír, illetve legalább 29 temetkezésnek a nyoma, amelynek egy része még feltárásra vár. Az ásató régész szerint kész szerencse, hogy ez a sír viszonylag épségben maradt meg.

Szkítáktól keletre

Az eurázsiai füves puszták független, bátor és a lovat férfi módon megülő nőiről a görögök egy külön mítoszt - az amazonok legendáját alkották meg. Eszerint volt egy olyan harcos törzs, ahol kizárólag nők éltek és minden csatában együtt harcoltak. A görögök szerint sohasem mentek férjhez, ám a most feltárult szarmata sírban találtak egy házaspárt. A szarmaták a szkíták keleti rokonai voltak, Hérodotosz idejében (Kr. e. 5. század) a szkíták keleti határvidékén, valahol Közép-Ázsiában éltek, majd onnan fokozatosan költöztek nyugatra. A mai régészeti álláspont szerint a Kr. e. 6-4. században eljutottak az Urál-hegység környékére! Eszerint nem fiktív finnugor kis népek, hanem a nagy szkíta-sztyeppei civilizáció virágzott az Urál vidékén. Ezt követően fokozatosan vették birtokba a kelet-európai síkság területeit.

Gyöngyök és rózsafüzér

A nő fogaiból vett minta alapján elmondható, hogy túlélte a csatákat és magas kort élt meg. A szarmata előkelő hölgyet méltó módon kísérték el utolsó útjára, illetve gazdag tárgyakkal helyezték örök nyugalomra. A sír, ahová elhelyezték, négy méter mély volt, szerencsére még a koporsó deszkázata is megmaradt. A sírgödör szélén volt a lószerszám és a több mint 100 nyílhegy. Az ókori történészek szerint a szarmata nők is részt vettek a harcokban és ezt bizonyítják a sírba helyezett nyílhegyek.

A feltárás során gazdag leletek kerültek elő. A csontváz mellett egy arany fülbevalót és egy nyakéket találtak, míg a bronztükör a vállánál feküdt. A ruhájának a gallérja arany levelekkel és kosfejekkel volt díszítve. A ruhaujjat színes gyöngyökkel díszíthették, sajnos ebből csak a gyöngyök maradtak hátra. Emellé még arany háromszögeket és félgömb alakú díszeket is felvarrtak. A hölgy mindkét kezére arany karperecet helyeztek. Egy rózsafüzért is a nyakába adtak, amelyen egy féldrágakő csüngött, föníciai vagy arámi felirattal. A medencéjénél egy arany fiola feküdt. A jobb kezénél lévő famaradvány csésze lehetett, amelyben ételt tehettek el neki a túlvilági útra. A lábánál egy vödör teteje hevert, rajta virágmintával és egy Gorgó-fejjel. A sír északkeleti részén kerámiák sorakoztak. Egy kis eldugott részen kések gyűjteménye és egy befejezetlen kard volt.

B