Szávay: megelőző gesztusok helyett Kárpátalja megsegítése a cél

Az ellenzéki politikus elárulta, hogy a Jobbik már a nemzeti majálisán is jelentős összeget gyűjtött össze a kárpátaljai magyarságnak.

Az ellenzéki politikus elárulta, hogy a Jobbik már a nemzeti majálisán is jelentős összeget gyűjtött össze. Elmondta azt is, hogy a párt delegációja már járt a helyszínen, felmérni a konkrét igényeket, bár ő maga nem, hiszen 5 évre ki van tiltva Ukrajnából. Az adománygyűjtést egyébként Vona Gábor kezdeményezte.

Az alfahir.hu azonban szintén elutazott egy terepszemlére. Emlékeztet arra az 1991-es népszavazásra, ahol a helyi lakosok 80%-os többséggel kimondták Kárpátalja autonómiáját, ezen belül Beregszász központtal a magyar kisebbség önrendelkezését. Szerinte a kormány az úgynevezett megelőző gesztusaival ismét ugyanazt a taktikát alkalmazza, ami az elmúlt 25 évben egyetlen szomszéddal szemben sem működött. Nézete szerint e helyett arra lenne szükség, hogy Magyarország világosan elmondja, hogy mit gondol a határon túli magyarság jövőjéről.

Szávay elárulta, hogy nem támogatja ugyan a halálbüntetést, de azt is hozzátette, hogy ez a kisebbségi álláspont a Jobbikon belül, és a társadalmi és parlamenti vitát támogatja a kérdéskörről. A néppártosodással kapcsolatban kijelentette, hogy az új stílus nem jelent új tartalmat.