Három szavazási forduló után sem tudott elnököt választani az Egyesült Államok Képviselőháza

Három szavazási forduló után sem tudott elnököt választani az Egyesült Államok Képviselőháza

A harmadik szavazási forduló is sikertelen lett, így kedd kora este sem tudta megválasztani elnökét az Egyesült Államok új, republikánus többségű képviselőháza, írja az MTI.

Az újabb voksolási körben a republikánusok legnagyobb arányban támogatott jelöltje, Kevin McCarthy 202 voksot kapott - kevesebbet, mint az előző két körben -, míg párttársa, Jim Jordan képviselő 20-at. A demokrata képviselőcsoport vezetője és jelöltje, Hakeem Jeffries 212 szavazatot kapott, ami megegyezik a demokrata képviselőházi tagok számával.

A képviselőházban addig folytatják a szavazást, ameddig az egyik jelölt meg nem kapja a megválasztáshoz szükséges többséget, szélsőséges esetben a folyamat akár több napig is elhúzódhat. Házelnök hiányában az Egyesült Államok kedden megalakult 118. kongresszusának alsóháza nem kezdheti meg a hivatalos munkát, mert a tagok nem tehetik le képviselői esküjüket.

A kedd kora este tartott harmadik szavazási fordulóban a republikánus képviselők közül 202-en szavaztak a képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthyra, míg 20-an arra a Jim Jordan ohiói képviselőre voksoltak, aki nyilvánosan arra kérte párttársait, álljanak a többség által támogatott jelölt mögé.

Mike Lawler, republikánus képviselő még a második sikertelen forduló után a FoxNews hírtelevízió élő adásában úgy nyilatkozott, hogy a párt többsége határozottan Kevin McCarthy mögött áll, és mást nem is támogatnak. Úgy fogalmazott, hogy azok a képviselők, akik nem hajlandók Kevin McCarthyra szavazni, a párt többségét ejtették túszul, ami "nem fog így működni". Hozzátette, Kevin McCarthy további ígéreteket tett az ellene szavazó képviselőknek, amivel minden követelésüket teljesítette.

Az Egyesült Államok 118. kongresszusának két háza kedd délben ült össze, az alsóházban, a képviselőházban délután 2 órakor kezdődött az elnökválasztás.

A kongresszus 435 tagú alsóházában, a képviselőházban a republikánusok 222, a demokraták 212 képviselővel rendelkeznek, egy képviselői szék üresen maradt, mert a megválasztott demokrata képviselő novemberben elhunyt.

A felsőháznak, a szenátusnak 49 republikánus, 48 demokrata és 3 független tagja van, ugyanakkor - a szavazati erőviszonyokat tekintve - a demokraták 51-49-es többségben vannak a függetlenekkel együtt.