Közbeszerzés nélkül kap újabb 900 milliós megbízást a fideszes kutatócég

Meg fogják mondani: elutasítjuk a migrációt.

905 511 811 forint értékben végezhet EU-s közvélemény-kutatást a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. A köztudottan Fidesz-közeli intézetnek az unió összes tagállamában kell országonként legalább 1000 fős minta alapján elkészítenie tanulmányát országonként legalább 20 oldal terjedelemben, és abból prezentációt is kell tartaniuk a megbízó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő mai számából.

A megbízást közbeszerzés kiírása nélkül nyerte el a fideszes tandem. Ennek az oka – az eljárás eredményét közlő hirdetmény szerint – az, hogy

a kiegészítő szolgáltatások meghatározó mértékében azonosak azokkal a tevékenységekkel, amelyeket a Nyertes ajánlattevők (AT) az előzmény eljárás alapján kötött szerződés szerinti végeznek az AK számára, így akként lehet tekinteni, hogy azok az előzmény eljárásban megjelölt lehetséges további szolgáltatások tárgyának és azok beszerzésének feltételeinek megfelelnek.

Fenti nyakatekert mondat azt jelenti, hogy a Századvég-csoport végzett már ilyen kutatást (valóban, 2015 szeptemberében már elnyerték az ehhez nagyon hasonló közbeszerzést csaknem 5 milliárd forint értékben), ez alapján készítették el az EU28 2016., valamint az EU28 2017. kutatásokat. A mostani megbízás feladatai közé tartozik az is, hogy a friss eredményeket összevessék az előző két kutatás adataival.

Ahogy az előző két projekt, úgy a mostani is a migrációhoz kapcsolódik. A hirdetmény magyarázata szerint ahhoz, hogy a kormány ebben a kiemelkedő jelentőségű társadalmi és politikai kérdésben a megfelelő lépéseket megtehesse, elengedhetetlen szempont valamennyi EU-s tagállam lakossági véleményének a megismerése, annak feltárása, hogy az uniós lakosság hogyan viszonyul a menekültkérdéshez és annak lehetséges szabályozásához.