Százezer plakátot reptettek Észak-Koreába

Néhány amerikai civil aktivista is csatlakozott a művelethez, öt hőlégballon átküldéséhez a Szöultól északra fekvő Padzsu határvárosból - mondta Pak, a Harcosok egy Szabad Észak-Koreáért vezetője. "Mint már korábban, novemberben bejelentettük, a múlt éjjel szétszórtunk százezer Észak-Korea-ellenes röplapot Padzsu közelében" - tájékoztatta a Yonhap dél-koreai hírügynökséget, de hozzátette, hogy "Az interjú film dvd-it szándékosan nem tettük közéjük".
 
Az általa említett film a Sony Pictures amerikai-japán filmvállalat szatírája, amelyben kifigurázzák Kim Dzsong Un phenjani vezetőt, és merényletet is megkísérelnek ellene. Megtorlásképpen kibertámadás indult a Sony ellen, amiért az Egyesült Államok Észak-Koreát tette felelőssé, s az országot újabb amerikai szankciókkal sújtották.
 
 
Pak arra figyelmeztetett, hogy Az interjú csak most maradt ki a "csomagból", s ha Észak nem ad kedvező választ Dél párbeszédajánlatára és arra a javaslatára, hogy segítsenek találkozni a szétválasztott családoknak, akkor nagy mennyiségben fogják szétszórni a dvd-t a határ túloldalán. Ilyen léggömbös röplapozások egyébként már korábban is voltak, Phenjan követelte ezek leállítását, és a ballonok lelövésével fenyegetőzött.